Коронавирусът у нас: Догодина пускат ваксини и за мутациите

10:50, 27 сеп 21 25 2164 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) извършва оценка на данните от „Pfizer/BioNTech“ по отношение на бустер дозата и на имунокомпрометираните лица - както за ваксината на „Pfizer, така и за тази на „Moderna“. Очаква се през следващата година да получат одобрение на адаптирани ваксини спрямо актуалните варианти на коронавируса, каза директорът на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов в ефира на „Bulgaria ON AIR“.

Към момента в България са доставени 6 млн. ваксини, като най-голям дял са РНК ваксините - над 3,7 млн. са доставките от „Pfizer“. Тя е и най-прилаганата – над 1,5 млн. дози от нея са поставени в страната. Няма притеснения за обезпечаването на третата доза, казва Кирилов и пояснява, че разрешението за употреба под условие е механизъм, който ЕК е въвела, за да може в пандемични условия по-бързо да се издаде разрешение за употреба на съответен лекарствен продукт.

Стартирали са клинични изпитвания във фаза 3 на ваксината на „Sanofi“. ЕМА извършва преглед на данните от предклиничните изпитвания, както и от изпитванията във фази 1 и 2. Очаква се в края на годината да бъде издадено разрешение за употреба.

Припомняме, че преди близо две седмици служебният кабинет обяви, че страната ни ще закупи 10 000 дози от френската ваксина срещу COVID-19 „Sanofi“. Първите доставки се очаква да пристигнат у нас през първото полугодие на следващата година. В бъдеще обаче ще може да получим и допълнителни количества.

Предлаганата ваксина е еднодозова антигенна. На този етап обаче се препоръчва да не се използва за първична имунизация, а при преболедували лица или при ваксинирани с друга пандемична ваксина срещу COVID-19. Същата е алтернативен вариант за имунизация при лица с противопоказания спрямо другите видове. Тя се съхранява при температурни условия между 2° и 8° С.

Данните от последното денонощие

През последните 24 часа у нас са регистрирани 496 нови случая на коронавирус при 6 002 направени теста, сочат данните от Единния информационен портал. Това означава, че 8.26% от взетите проби са дали положителен резултат. 

57 от новозаразените за денонощието са със завършен цикъл на ваксинация - това прави 11.49%. Най-много нови случаи има в София - 102, Варна - 48 и Бургас - 31. Шумен е единствената област без регистрирани новозаразени през последните 24 часа.

Общо потвърдените случаи на коронавирус в България вече са 492 861. Броят на активните случаи към момента е 42 325. Настанените в болници се увеличават - броят на хоспитализираните е 5 078, от които 418 са в интензивно отделение. От 165 новопостъпили в болница само 14 са ваксинирани или 8.48%.

Излекуваните през последното денонощие са 540 души, така общият им брой достига 430 047. 

Жертвите на болестта у нас вече са общо 20 350. От починалите 40 души, само четирима са ваксинирани или 10%. 

До момента у нас са поставени общо 2 508 560 дози на ваксините срещу COVID-19. През последното денонощие са извършени 1 513 имунизации. Лицата със завършена втора имунизация са 1 309 135.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама