Гешев се e изнесъл от „Бояна“

08:40, 27 сеп 21 25 1972 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова
Главният прокурор Иван Гешев, който близо година и половина живя в дом 5 на резиденция „Бояна“, се е изнесъл. Договорът му е трябвало да бъде прекратен до първи октомври 2021 г., но преди тази дата той и семейството му са напуснали луксозната вила. Информацията беше потвърдена пред „Дневник“ от Министерския съвет, след въпроси, свързани с имуществената декларация на Гешев, подадена пред Инспектората на Висшия съдебен съвет.

В нея той беше декларирал, че е живял под наем в апартамент от 57 квадратни метра, а наемодател е била администрацията на Министерския съвет. Наемът е бил 2200 лева.

Колко „сериозна“ е заплатата на Гешев, за да може си позволи частна охрана?

От Министерския съвет отказват да уточнят дали декларираният от Гешев имот е именно дом 5 с аргумента, че това са лични данни. Но от анализа на всички известни и потвърдени досега данни, се разбира, че главният прокурор е обявил част от имота и плаща за него, а другата част е наета от член на семейството му, който плаща същата сума - 2200 лева.

„Хотелско настаняване“, а не ведомствено жилище

От тях се разбира още, че Гешев е започнал да живее там през юли 2020 г. и договорът ще бъде прекратен към първи октомври 2021 г.

Как държавата плати лукса на Иван Гешев в „Бояна“?

На въпроса дали след първи октомври договорът ще бъде подновен, от правителствената пресслужба заявиха, че не е постъпвало заявление за нов договор и дом 5 е освободен. Предизвестието за напускане е било подадено на първи септември тази година.

От прокуратурата засега не са коментирали случая и не са отговорили на допълнителните въпроси на медията. 

Всеки може да ползва имоти, управлявани от Министерски съвет

Правителствената пресслужба уточнява още, че „по отношение на държавната собственост, която се управлява от Министерския съвет и касае хотелско настаняване - комплекс Бояна, стопанство Евксиноград, почивна база Слънчев бряг, обект Шабла и почивна база Орлица, всеки гражданин може да ползва обекти в тези комплекси, информация за което има на интернет страницата www.travel.government.bg“.

Проверка на страницата за резиденция „Бояна“ показва, че достъпни за настаняване са стаи в хотелски комплекс „Дом 2“. Там могат да се наемат индивидуални стаи на цена от 170 лева или 130 лева (когато става въпрос за дълъг престой или уикенд). В дом 2 има и президентски апартамент за 410 лева на вечер.

При опит да се запази по телефон дом 5 от резиденция „Бояна“ заявиха, че това не е възможно и тези вили не се отдават под наем.

Според страницата на резиденция „Бояна“ в Уикипедия домовете от три до осем са вили и помощни сгради, обслужващи висшите български институции. По информация на „Дневник“ тези вили се използват за настаняване на делегации.

Колко плаща Иван Гешев

Според информацията на „Свободна Европа“ за дом 5 има два договора за ползване, които са за 2200 лева месечно. Единият е сключен с Гешев, а другият - с член на неговото семейство. Имотът се отдава за ползване на принципа на т.нар. дълъг престой, който се калкулира „по 100 лв. за нощувка, но не по-малко от стойността на 22 (двадесет и две) нощувки“.

Според изчисленията на медията нощувката на Гешев излиза по 70 лева на вечер, което е под цената, на която в района се отдават хотелски стаи (а не цели вили) - между 90 и 120 лева. Преди време, по време на изслушване в правната комисия на парламента, Гешев заяви, че е „изплатил почти всичко“. Преди да се нанесе там, държавата е ремонтирала вилата за над 330 хиляди лева.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Ключови думи
Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 09:14, 27 сеп 21

Този тъп милиционер следва са се изнесе и от поста, който заема"главен прокурор", тъй като няма юридическо образование. И да се тръгне към реформа за махане на прокуратурата от съдебната система.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама