Близо три милиона в ЕС нямат пари за отопление

11:41, 27 сеп 21 / Свят 25 2235 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Поради ниските си заплати почти три милиона души в Европейския съюз не могат да си позволят да отопляват домовете си, въпреки че работят, сочи анализ на данните на „Евростат“. Проучването е направено по време на покачване на цените за енергия в Европа.

Скокът в цената на тока: Ядрото на предизборната кампания

В началото на есента и в навечерието на зимата 15 на сто от бедните хора в Европа, които са заети, няма да могат да включат отоплението. Този процент е равен на 2 713 578 души в цяла Европа, предупреждават от Европейската конфедерация на профсъюзите (EКП).

Според EКП ситуацията се е влошила в десетина държави-членки на ЕС през последното десетилетие, а се прогнозира, че повишаването на цените на електроенергията в Европа ще доведе до още по-голяма енергийна бедност.

Прокуратурата проверява цените на тока и парното

Най-лошо е положението в Кипър - 45,6%, след това България- 42,8%, Литва - 34,5%. Най -големият ръст на бедните работници, 16,5%, които не могат да си позволят отопление от 2009 г. насам, е регистриран в Хърватия, пише БГНЕС. 

Припомняме, че на 1 юли тази година КЕВР одобри по-високи цени за тока и парното у нас, като средното повишение на електроенергията за страната беше 4,40%, а на парното с близо 17 на сто. Поради резкия скок в цената на природния газ на световните пазари обаче от енергийния регулатор предупредиха, че е възможно тя да продължи да се увеличава и през следващата година. В същото време цената на тока за бизнеса у нас е 150 евро за мегаватчас, което означава, че увеличението стига към 300%.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама