Ще има увеличение на минималната работна заплата

08:45, 28 сеп 21 / Политика 25 1770 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Ще има увеличение на минималната работна заплата. В момента се подготвят разчетите за различните варианти за нейното увеличение. Това заяви пред Нова телевизия вицепремиерът и социален министър Гълъб Донев.

Той посочи, че е „За” доходите и минималната работна заплата да нарастват. Тя ще се повиши, но не и с 750 лв., както предлагат от КНСБ, тъй като това било твърде рязък скок. „14% е средното нарастване на минималните доходи в страната от началото на годината“, посочи Донев. А ръстът на инфлацията е малко над 2%. Той припомни и че пенсиите са се увеличили. Според него това нарастване надминава инфлацията.

Компенсации за скъпия ток, само след нова актуализация на бюджета

Цените от юли до края на годината са такива, каквито са определени от КЕВР. От януари предстои ново определяне на цените за електроенергия за бита, съответно и за парното. Явно ще има покачване на цените, но това, което е предвидено с енергийното подпомагане за хората, които отговарят на критериите за това да бъдат подпомогнати от държавата за този отоплителен сезон, са някъде около 345 000 лица и семейства. Вдигна се и процентът, с който се подпомагат месечно тези граждани. Започна и изплащането на цялата помощ за отоплителния сезон. Всички, които са одобрени до момента – над 200 000, регулярно получават парите за енергийно подпомагане”, посочи той.

Според него всичко, което се случва в Европа и в целия свят, няма как да не доведе до проинфлационни процеси. „В момента инфлацията е малко над 2%, но се очаква тя да нарасне до края на годината“, добави министърът.

„Вчера цената на тока у нас беше втората най-ниска в Европа след Полша, но те си имат особености. Предприемат се мерки и действия и към бизнеса, и към потребителите, за да могат да бъдат определени и запазени цените поносими за българските граждани”, каза още Донев.

Близо три милиона в ЕС нямат пари за отопление

Според него всички мерки, които взимат някои държави в ЕС, могат да се случат и в България, стига да има действащ парламент, който да ги гласува и приеме. Средства за това имало, категоричен бе вицепремиерът. Относно електроенергията може да се предложи да бъдат приети финансови стимули към бизнеса за подпомагане цената на тока. „Тези 50 лева за мегаватчас трябва да бъдат гласувани от Народно събрание, за да бъде облечено в законова форма и да може да се ползва от бизнеса”, обясни Донев относно мерките, които бяха съобщени от властта вчера.

Има съмнения и се водят разговори в тази посока да се ограничи спекулата, която могат да си позволяват някои големи търговци на електроенергия, така че да бъдат минимизирани тези рискове пред пазара и потребителите. Електроенергията на българския свободен пазар е тази, която се предлага от българското производство. Тя гарантира и вътрешното потребление, голяма част отива и за износ, който не може да бъде ограничен. Ще понесем санкции, ако ограничим износа. Но ако се подпомогне бизнесът, това ще помогне да бъдат намалени цените на стоките”, смята социалният министър.

„Всяка година цените нарастват, всяка година тези теми се повдигат. Важното е ние да защитим българските граждани и българския бизнес, така че те да могат да понесат тези ценови равнища на стоки и услуги, да може инфлацията да бъде под контрол. В момента тази инфлация е привнесена и отвън. България е в отворена икономика и това, което се случва отвън, се пренася и на българския пазар. Това не може да бъде овладяно от едно правителство”, категоричен бе Донев.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама