„Политкаст“ еп. 11: За манипулацията на масите и властта

10:15, 28 сеп 21 / Политкаст 25 2459 Шрифт:
Симеон  Иванов Автор: Симеон Иванов

Освен книгите, в „Политкаст“ и в Topnovini.bg обичаме да търсим дълбочина, когато говорим за обществено-политически процеси. Една книга, която е същинско олицетворение на дълбочината в анализа е „Маси и власт“ на Елиас Канети.

Авторът е носител на Нобелова награда за литература от 1981 г., а книгата му „Маси и власт“ е едно от тези четива, които отекват във времето. Не мога да пропусна да отбележа, че Елиас Канети е роден и прекарва първите 6 години от живота си в Русчук, или иначе казано Русе, преди родителите му да емигрират на Запад.

Книгата му е вероятно най-изчерпателното изследването на масите, на поведението на хората в големи и малки групи, когато са движени от дадена цел и посока. Може да се каже, че Елиас Канети посвещава живота си на това да анализира тълпите, книгата му излиза през 1960 г. а по думите му още през 1924 г. е грабнат от идеята да напише труд по темата, а и все пак времената, в които живее са именно времена на пламенни движения в социален план и времена на маси. Въпреки че книгата е писана преди повече от 60 години, изводите в нея са толкова основополагащи, че както един литературен критик пише, „Маси и власт“ трябва да се чете на всеки 10 години.

Основно място в книгата заема човешката психология, от подсъзнателните навици и бариерите на ума, до заложените животински инстинкти у човека, тъй като в крайна сметка масите са съставени именно от отделни индивиди, които събрани заедно впоследствие оформят един жив организъм – именно така разглежда Елиас Канети масите – като отделен жив организъм със собствено уникално поведение, нужди и вътрешна логика. По този начин книгата се превръща в комбинация от психология, социология, антропология и философия.

Цялото представяне на книгата можете да чуете във връзката!

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама