Правителството иска уволнението и на шефа на ДАТО

13:30, 29 сеп 21 / Политика 25 1682 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Правителството предлага на президента да прекрати правомощията на председателя на Държавна агенция „Технически операции“ Цветан Китов и да го освободи от длъжност. Това реши служебният кабинет на днешното си заседание.

ДАТО е институцията, която разрешава използването на специални разузнавателни средства (СРС) при разследване на престъпления. Още в началото на мандата на първото служебно правителство, вътрешният министър Бойко Рашков обяви, че ДАТО, заедно с ДАНС са подслушвали политици.

Освободиха шефа на ДАНС

В мотивите за отстраняването на Китов се посочва, че е извършил действия, които накърняват престижа на агенцията, което е основание за прекратяване на правомощията му.

Китов бе назначен за шеф на ДАТО през октомври 2013 г. по времето на кабинета „Орешарски“. През октомври 2017 г. при правителството "Борисов 3", той получава втори мандат, който според сегашния закон е пет години – до октомври 2022 г. 

Не е ясно кой ще заеме мястото на Цветан Китов.

Поредна рокада в службите за сигурност

Това е поредната рокада по върха на службите ни за сигурност. Припомняме, че шефовете на ДАНС, ДАР и ДАТО вкупом излязоха в неплатен отпуск, докато трае мандатът на първия служебен кабинет „Янев“. Още тогава се заговори за рокади, тъй като зад действията им прозираха политически мотиви. Предсрочното прекратяване на отпуските не успя да затопли отношенията между служебния кабинет и шефовете на службите за сигурност. Впоследстви служебното правителство обави, че стотици политици и участници в антиправителствените протести миналата година са били подслушвани от ДАНС и ДАТО.

В крайна сметка бяха сменени председателят на Държавна агенция „Разузнаване“, шефът на ДАНС и заместникът му.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама