„Тракия“ е в критично състояние - би трябвало да бъде затворена

10:03, 30 сеп 21 25 1938 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Магистрала „Тракия“ е в критично състояние и по всички изисквания за сигурност трябва да бъде затворена за движение. Това заяви Богдан Милчев от Института за пътна безопасност в ефира на БНР.

Той даде пример с отсечката Ихтиман - Пловдив, където на повече от 50 места мантинелата е счупена и невъзстановена.

„Липсата на поддръжка я превръща в смъртоносна“, коментира експертът.

На АМ „Тракия“ за 4 месеца са станали повече от 1000 пътно-транспортни произшествия, голяма част от тях са спрели в мантинелите, но те не са възстановени, изтъкна Богдан Милчев. По думите му някои мантинели „стоят като копие срещу автомобилите“, това е документирано и предстои да бъде представено от Института по пътна безопасност.

В държавните институции в момента не управляват експерти, а управляват интереси, каза още Богдан Милчев.

Влошава се качеството на новата маркировка

Влошава се качеството на новата маркировка в ремонтирания 40-километров участък между Стара Загора и Чирпан, показват измервания на Европейския център за транспортни политики.

Резултатите сочат, че нивата на светлоотразителност продължават да падат и състоянието ѝ се влошава. Освен измирването с рефлектометър, са взети проби и с микроскоп, като е установено, че на някой участъци 1/3 от стъклените перли вече са счупени, което прави маркировката негодна и опасна.

Опасенията на експертите са, че в зимния период стойностите на светлоотразителност ще се влошат допълнително, което ще доведе до увеличение на риска от ПТП.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама