Осъдиха Саркози на година затвор

14:49, 30 сеп 21 / Свят 25 1972 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Бившият френски президент Никола Саркози е виновен за незаконно финансиране на кампанията му за президентските избори през 2012 г., постанови парижкият съд, осъждайки го на една година затвор, съобщава „Ройтерс“.

Според повдигнатите на Саркози обвинения, той е похарчил почти двойно повече от позволената сума по време на предизборната президентска кампания преди близо десетилетие. За целта е била наета агенция за връзки с обществеността, чрез която да бъдат представени фалшиви разходи.

Бившият президент отрече нарушенията и не се призна за виновен. Той каза, че не е участвал в логистиката на предизборната си кампания за втори мандат като президент или в начина, по който са изразходвани парите по време на предизборните кампании. Според съда обаче Саркози е бил информиран за преразхода и не е предприел мерки по този повод.

66-годишният Саркози едва ли ще влезе в затвора. Очаква се той да обжалва присъдата - ход, който на практика ще я спре, като съдията каза, че може да изтърпи присъдата у дома с електронна гривна.

Днешното решение представлява втора присъда срещу Никола Саркози през настоящата година. Той беше признат за виновен в отделен процес през март за опит да подкупи съдия и да упражни влияние, за да получи поверителна информация по съдебно разследване. Той отрече всякакви нарушения и по това дело.

Никола Саркози отива на съд през октомври за корупция

Бившият президент беше осъден на три години затвор по време на първия процес - две от които бяха отложени. Той обаче все още не е прекарал каквото и да е време в затвора, докато тече неговата жалба.

Двете присъди могат да принудят Саркози да играе по-дискретна роля на президентските избори във Франция догодина. Той не е планирал да бъде кандидат, но като популярна фигура вдясно се очаква да подкрепи кандидата на своята партия, пише БНР.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама