Проф. Герджиков: Олицетворявам единството на нацията

14:07, 01 окт 21 / Политика 25 2335 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. Анастас Герджиков потвърди, че е приел поканата на инициативен комитет да се кандидатира за президент.

„Разговарям с мои приятели от дясното и дясноцентристкото пространство от месеци. През последната седмица разбрах, че ГЕРБ е готова да подкрепи тази кандидатура. Ще разговарям с всички партии. Най-вече с десните и дясноцентристките партии“, каза още той.

Смятам, че мога да бъда полезен именно с това, че имам качествата да олицетворявам единството на нацията. Единствената ми мотивировка в момента, в който политическото и социалното тяло е разпокъсано, да работя за обединението на всички партии и всички българи“, смята проф. Герджиков.

ГЕРБ ще подкрепи ректора на Софийския университет за президент?

Той допълни още, че след два дни ще отговори на всичките въпроси около неговата кандидатура, когато се обяви инициативния комитет. Подчерта, че ще приеме подкрепа от всяка партия, защото главната му цел е да се обединят всички партии и български граждани. „Няма да откажа подкрепа от никого. Смятам, че всички могат да помогнат за това обединение. Амбицията ми е да обединя българския народ“, каза той, цитиран от БНТ.

Проф. Герджиков коментира още и случая с Петър Илиев. По думите му той не е приключил. Когато проверката приключи, ще бъдат предприети конкретните действия.

Герджиков открива академичната учебна година. Събитието се състои в Университетската ботаническа градина. Гост на академичната общност е и министърът на образованието и науката проф. Николай Денков.

Проф. Герджиков е втори мандат ректор на най-старото висше учебно заведение у нас. За първи път е избран да ръководи Софийския университет „Св. Климент Охридски“ на 17 ноември 2015 г. На заседание на Общото събрание през ноември 2019 г. беше преизбран като ректор.

Антикорупционната комисия не откри конфликт на интереси

В деня, в който проф. Герджиков обяви, че официално влиза в президентската надпревара, антикорупционната комисия обяви, че не е открила данни за конфликт на интереси срещу ректора на Софийския университет

Решението е от февруари 2020 г. по казус от 2018 г., но се оповестява днес заради засиления медиен интерес към Герджиков.

КПКОНПИ започва проверката след репортаж по bTV за договор, сключен между Алма Матер, представляван от проф. Анастас Герджиков и неговата майка – проф. Мария Герджикова. Документът попада случайно при преподаватели в СУ.  

Според документа за по-малко от два месеца проф. Герджикова получава 9000 лв. възнаграждение. Сумата е платена за периода 3 септември – 30 ноември 2018 г. Парите са за изследване на потребностите от обучение по български език и литература в общностите ни в чужбина, както и за изготвяне на учебна програма и обучителни материали.

„Наличието на свързани лица само по себе си не представлява конфликт на интереси. Свързаността създава риск от такъв в случаите, при които лицето, заемащо публична длъжност упражнява правомощия или изпълнява задължения по служба повлияно от частен интерес“, пише в решението на КПКОНПИ.

От него става ясно още, че има липса на упражнени правомощия по служба от страна на Герджиков в качеството му на ректор.

Според разследването за Софийския университет договорът с проф. Мария Герджикова е подписан от заместник-ректора и е съгласуван от главен счетоводител, Отдел Правен и Сектор Предварителен финансов контрол, съобразно Инструкция за организация на деловодната дейност и документооборота в Софийски университет „Св. Климент Охридски“, съобщава bTV. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 06:37, 02 окт 21

Това е мъжката Цецка Цачева.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама