С викане по социалните мрежи не стават промени

10:26, 03 окт 21 / Политика 25 1806 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Журналистът и писател Мария Касимова-Моасе, за която вчера стана ясно, че ще бъде кандидат за вицепрезидент в двойка с Лозан Панов, обяви своите аргументи да влезе в президентската надпревара в своя Facebook. 

По думите ѝ досега не е имала политически амбиции, но е осъзнала, че с публикации в социалните мрежи не може да се стигне до промени. Тя се изказва ласкателно за Лозан Панов, като отбелязва, че много цени неговата позиция. 

Кандидатът за вицепрезидент на Панов ще е Мария Касимова

Приех да тичам по пистата в надпреварата за президентската институция като кандидат за вицепрезидент в тандем с един изключителен човек и професионалист, когото ценя и чиято работа и позиции познавам и уважавам - г-н Лозан Панов. Сигурна съм, че много от вас се питат това за какво ми е. Веднага ще ви кажа. Защото с викане и оплакване в социалните мрежи не стават големи промени.  И ако не приема такова важно предложение за тотална смяна на трибуната, рупора и лостовете (случва се веднъж в живота!), означава, че се примирявам с това. И след това продължавам да пиша статуси и да се вайкам, че всяко чудо у нас е за три дни и всяка буря е в чаша вода“, пише Мария Касимова. 

Да откажа би означавало още и че ме е страх. Защото, когато си казал „А“, трябва да можеш да кажеш и „Б“. И да, разбира се, че малко ме е страх, но аз обичам този мой страх, защото ме кара да мисля и да действам. Преодолявала съм го много пъти и знам, че не той е страшен - страшно е да му се оставиш. Е, няма да му се оставя“, изтъкна тя. 

Лозан Панов ще се кандидатира за президент

По думите ѝ институциите придобиват смисъл чрез хората и за това според нея позицията, за която се кандидатира, трябва да е свободна и достъпна за всеки български гражданин с желание за работа. Не се кандидатирам за принцеса. Знам коя съм и какво нося със себе си. Длъжността е публична, видима. И независимо дали спечелим или загубим изборите, аз искам преди, по време на и след цялото това предизвикателство да съм същия човек, майка, съпруга, приятелка, пишещ човек, разказвач, артист“, пише още кандидатката за вицепрезидент.

Тя посочва, че е наясно с трудностите, с които ще се сблъска, но е готова да ги посрешне. „Имам силните рамене на съпруга си, на децата си, на близките ми хора, на толкова много други познати и непознати, които с нещо съм докоснала. Днес всички те ми засвидетелстваха толкова много обич и подкрепа! Знам къде мога да съм полезна - в областите, които силно ме вълнуват по принцип. Това са социалната политика, насилието, образованието и културата, свободата на словото. Сигурна съм, че когато си от вътрешната страна на институциите, можеш да влияеш и променяш много повече. Не съм член на никоя партия и не бих приела да съм. Не съм имала желание да се кандидатирам за депутат, не бих приела министерски пост, защото не съм човек за партийни обвързаности. Никой, никога не ми е предлагал подобно нещо - нека да уточня, че сега всяка дума се чете под лупа“, споделя тя. 

Мисията ми е да служа на истината и добродетелността

Предвид изискванията по Конституция за кандидатурата на вицепрезидента, Мария Касимова уточнява, че няма чуждо гражданство. „Не съм имала и не съм правила опити да имам. В обединена Европа не съм усещала необходимост да го правя. Не съм била емигрант - със съпруга ми живяхме на остров Менорка и после във Франция по лични причини и поради факта, че той не е българин. Всеки месец от тези пет години от лятото на 2015 г до октомври 2020 г) аз прекарвах в България минимум по две седмици, тъй като работата ми е била винаги тук. Тук са децата ми, малкото ми останали роднини, тук плащам осигуровките си. Не съм изпускала нищо от обществения, културния и политическия живот. Имам си всичко необходимо от моите родители, работата си и семейството си и нямам нужда да си променям стандарта и да придобивам, усвоявам или както там се казва“.

Накрая тя подчертава, че смята да продължа да се занимава с обичайните дейности. Аз съм същият човек. Кандидатирам се да върша важна обществена работа за следващите пет години, но аз имам живот преди, а надявам се, и след тях. Ще играя представленията си. Първо, защото това е част от работата ми и не виждам причина да се отказвам от нея. Второ, защото хората са си купили билети, а това е договор на доверие между нас и аз няма да го наруша. И трето, защото обичам това. Ще преподавам на студентите по същите причини. Ще пиша историите си (тези за шатото също!), макар и вероятно през нощта. Въпрос на организация е. А и това е моят начин да почивам“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама