Ще се вдигане ли максималният осигурителен доход?

11:40, 03 окт 21 / Политика 25 1671 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Възможно е инфлацията да ни изненада, прогнозира служебният министър на финансите Валери Белчев в ефира на Нова телевизия.

Водим разговори със синдикати и работодателските организации. Истината е, че от страна на служебно правителство, това са тежки решения, защото се предполага, че трябва да стъпим на прогноза. Сигурно сте в течение, че тя се актуализира на всеки 6 месеца. Последният път това не е било направено. На тази база слагаме някакви политики. Задължително ще направим всичко възможно, така че гражданите на страната да не изпаднат в затруднено положение. Знаем, че прогнозата за инфлацията на книга изглеждат напълно под контрол. Моето предположение е, че е твърде възможно тя да ни изненада“, коментира той. 

Ще се вдигне ли максималният осигурителен доход?

Министърът бе категоричен, че данъците трябва да се запазят. По думите му обаче още е рано да се каже каква ще бъде минималната работна заплата през следващата година. Валери Белчев отбеляза и че се обсъжда вдигане на максималния осигурителен доход от 2022 г. В момента той е 3000 лв., синдикатите настояват за 3600 лв. Белчев не се ангажира с конкретно число. И в предишни години синдикатите и БСП настояваха доходът да се вдигне, но това не се реализира, защото мярката ще засегне хората с високи доходи, които са най-вече IT специалисти. 

Припомняме, че още през юли, когато КНСБ отново повдигна въпроса за вдигане на осигурителния доход и социалният министър Гълъб Донев допусна такава възможност с актуализацията на бюджета, ИТ секторът, който осигурява работещите на официалните им високи заплати, бе твърдо против покачването на максималния осигурителен доход от 3000 лв. на 3300 лв. или на 3600 лв. Това става ясно от официална позиция на Българската асоциация на софтуерните компании. 

Финансовият министър обаче подчерта, че подобно решение не може да стане факт без одобрение от парламента. Причината - размерът на максималния месечен осигурителен доход се определя в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване.

Белчев смята, че и ДДС, който бе намален до 9% миналата година заради ковид кризата - за книгите, детските храни и пелени, трябва да продължи да е такъв, докато има здравна криза, пише „Сега“.

НАП работила добре

Финансовият министър отбеляза, че Националната агенция за приходите работи добре. „Има доста напрежение покрай Румен Спецов. На този човек е гласувано доверие от правителството. Досега не съм имал проблеми с него по време на разговорите ни“, коментира още Белчев.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама