Високите цени убиват надеждата на много семейства за собствено жилище

18:30, 04 окт 21 / Любопитно 25 1807 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Надеждите на европейците да се сдобият със собствено жилище постепенно намаляват. Заради пандемията от коронавирус цените на жилищата и наемите отбелязаха рекорден ръст, а продължаващите протести накараха политиците да търсят решения.

Пандемията породи опасения за нарастващо социалното неравенство, финансова нестабилност и политическа поляризация, тъй като все повече хора са хванати в капана на високите наеми в Европа. По данни на Евростат, цените на жилищата в страните от ЕС от 2010 г. насам са се увеличили с 30,9%.

Малките жилища разделят семейства

През първото тримесечие на тази година цените на жилищата се покачиха значително в страните от ЕС, чиито икономики се сблъскаха със сериозни предизвикателства заради пандемията. В Люксембург цените се повишиха със 17%, в Дания – с 15,3%, в Чехия - с 11,9%, с 11,3% в Холандия, в Германия - с 9,4%, във Франция – с 5,5% и с 6,7% в Белгия.

Данните за първото тримесечие сочат най-висок ръст от средата на 2007 г., докато според Европейската централна банка (ЕЦБ), Германия, Франция и Нидерландия представляват близо три четвърти от общото увеличение на цените на жилищата в региона през миналата година.

Анализаторите твърдят, че ниското предлагане на жилища, притокът на имигранти, най-ниските лихвени проценти досега, спестяванията, предизвикани от коронавируса, и нарастващото желание за дистанционна работа са ускорили възходящата тенденция в цените на жилищата.

Имотите стават все по-скъпи, а търсенето - все по-голямо

Богатите институционални и частни инвеститори в Русия, Азия и региона на Персийския залив също имат принос в покачването на цените на жилищата с оферти за „високи цени“, съобщи Анадолската агенция, цитирана от БГНЕС. 

Някои държави, като Ирландия, дори вдигнаха данъците, за да попречат на тези инвеститори да изкупуват голям брой имоти. Редица политици се колебаят да предприемат решителни действия за контрола върху цените, за да не ощетят настоящите собственици.

Част от хората предпочитат да напуснат градските райони, защото вече не могат да си позволят апартаментите в тях, отбеляза кметът на Берлин Михаел Мюлер. „Такъв е случаят в Лондон, в Париж, в Рим, а сега, за съжаление, все по-често и в Берлин“, добави Мюлер.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама