Версията на Явор Златанов за „Осемте джуджета“

14:20, 04 окт 21 25 2393 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Заплахи за живота, драстично влошено здравословно състояние, довело до инвалидност, арести, изнудване и натиск. Така накратко изглежда гледната точка на Явор Златанов - съдружник с баща си Илия Златанов в асансьорните заводи „Изамет“ и липсващият досега глас в историята за прокурорската мрежа „Осемте джуджета“, ръководена от бившия шеф на столичното следствие Петьо Петров-Петьо Еврото.

Преди повече от година Антикорупционният фонд в поредица от няколко епизода разказа как в опит да разреши спор за активите на групата дружества „Изамет“ в своя полза Илия Златанов се обръща за съдействие към Петьо Еврото. Според неговите твърдения на среща в ресторант „Осемте джуджета“ Петров му обещава бърза намеса на прокуратурата в негова полза. Скоро след това Явор Златанов, майка му и сестра му са задържани по дело на Специализираната прокуратура като част от организирана престъпна група. В интервю, чиято първа част беше излъчена в понеделник (4 октомври) пред Николай Стайков и бившия прокурор Андрей Янкулов от Антикорупционния фонд, Явор Златанов разказва детайли за изнудването да прехвърли дяловете си в семейния бизнес на фирми на съпругата на бившия магистрат Петьо Еврото, какво се е случило с неговите иззети лични активи (пари в брой и злато) за над 5 милиона лева, както и как лекари са били заплашвани като част от натиска.

От времето, прекарано в ареста, здравословното му състояние се влошава сериозно (единият му бъбрек е премахнат, а другият не функционира напълно и той е с голяма степен на инвалидност). Явор Златанов приема, че това е било част от натиска към него. В разговора много често казва, че организираната престъпна група е на Петьо Еврото и на Илия Златанов, като в примери споменава имената на бившия и на настоящия главен прокурор Сотир Цацаров и Иван Гешев.

"Антикорупционен фонд" изпрати всички факти по случая "Осемте джуджета" до 7 институции

„Ще останеш в затвора, докато изчезнеш“

В интервюто, в което участва и съпругата на Явор Златанов - Емилия, те разказват за среща през февруари 2020 година в частен клуб „Кохиба“ на улица „Сан Стефано“ в София, уредена през посредник, на която Златанов е трябвало да получи оферта за покупка на дяловете му. На нея присъства една жена, която отказва да си каже името, но после Златанов разбира, че тя е адвокат Десислава Коцева.

Адвокат Коцева беше част и от сюжета на другите епизоди за „Осемте джуджета“. Във версията на Илия Златанов тя също го изнудва да прехвърли дяловете си от фирмата „Изамет“ на човек, определен от Петьо Петров-Пепи Еврото. Коцева е и човекът, който урежда срещите между бившия председател на Софийския градски съд Владимира Янева и бившата съдийка Румяна Ченалова, от които преди време изтекоха записи.

Николай Стайков с награда за „Осемте джуджета“

„Тази жена, с която се срещнахме, отказа да си каже името, но после разбрахме, че това е адвокат Десислава Коцева. Тази жена се държа като най-бруталната мутра, която съм срещал някога в живота си“, казва Явор Златанов. По думите му тя е отправила редица заплахи към него. „Каза ми, че бебето ми ще остане без баща, че нейните началници ще ме вкарат в затвора и няма никога да изляза от там. Аз не знам на кого казваш Пепи Еврото, но господин Петров е много влиятелна личност. И в следващите седем години, докато Иван Гешев е главен прокурор, вие ще правите точно това, което ви кажем, защото ако не го правите, ти ще седиш в затвора, докато не изчезнеш“, спомня си репликите на Коцева Златанов. За тях потвърждава и съпругата му Емилия, която определя срещата не като такава за получаване на оферта, а като среща, на която едни хора нареждат на други хора какво ще се случи.

На тази среща Златанов получава краен срок до 10 март 2020 година, за да прехвърли дяловете си. Това не се случва и на 16 март той отново е задържан. Като в деня на ареста му е трябвало да бъде на хемодиализа. Продължението на разказа му ще бъде излъчено в нов епизод до края на тази седмица, съобщиха от Антикорупционния фонд.

Предисторията

Явор Златанов разказва, че той и неговият съдружник - Илия Златанов, „развихме много успешна фирма за производство на асансьори“. „В началото на 2017 година ми каза, че желае да ми продаде неговите дялове от нашата обща фирма. Ние уточнихме параметрите на сделката, договорихме се. Няколко месеца по-късно Илия Златанов реши, че не иска да е пенсионер и си поиска обратно една от фабриките. През 2019 година започнах да чувам от общи познати, че подписва документи за много пари, с които се задължава на Петьо Петров-Петьо Еврото, и че аз ще бъда размазан. Аз не приемах Илия насериозно, защото не правих нищо незаконно“, разказва Златанов.

През юли 2019 година той е арестуван заедно с майка му и сестра му и са обвинени в престъпна група за рекет и изнудване. В деня на задържане му по думите му прокурорите изземват от сейфовете му пари (над 550 хиляди евро в брой) и златни монети. Докато е задържан, получава информация, че ще бъде освободен единствено ако си прехвърли оставащите дялове във фирмата на лицето, сочено от Петьо Еврото. Следващите месеци той прекарва в болница, докато прокуратурата не променя мярката му за неотклонение, пише „Дневник“.

„Никога и никъде“: Цацаров отрича да е разговарял с Янев

„Осакатиха ме тези хора. В този момент, в който се знаеше какво ми е състоянието, някой в специализираната прокуратура реши, че може да умра, докато ме мачкат по този начин, и бях пуснат под гаранция. Но бях в болницата, защото ме учеха да ходя, правих по 2-3 крачки на ден. Бях инвалид 93%, когато ме изписват от болницата“, разказва Златанов. „След като видяха, че ще оцелея, продължиха с натиска да си прехвърля дяловете - съседи, познати и непознати хора ме предупреждаваха и съветваха. Видях, че тези хора са много, много силни“.

Златанов разказва, че дъщеря му Бела - от първия брак с водещата Радост Драганова - му разказала, че майка ѝ ѝ казала: „Искам да знаеш, че моето гадже е най-големият прокурор в България и скоро няма да пуснат баща ти“. Златанов твърди, че приятелят на бившата му съпруга е бившият главен прокурор Сотир Цацаров.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама