Когато книгите заживеят отново

11:00, 05 окт 21 25 1891 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

Проектът „Зелено знание“ достигна до финалния си етап. Задачата му бе да стимулира връщането на непотребни книги, а оттам и разделното събиране и кръговата икономика.

Проектът не само изпълнява първоначално поставената цел, дори я преизпълнява. Заложено е да се съберат 10 тона стари книги, а на заключителната пресконференция бяха отчетени над 22,5 тона. По-голямата част от книгите са годни за употреба (над 19 тона), останалите са предадени за рециклиране.

Topnovini.bg е партньор на проекта от самото му начало. 

Едно различно почистване: пуснете старите книги да попътуват

Събирателни пунктове са 52 книжарници в 7 града на страната (София, Пловдив, Велико Търново, Бургас, Варна, Габрово и Плевен). 

100 библиотеки, читалища и училища са получили книги от кампанията. Дарените книги са предимно класическа литература. Спасени са и много детски книжки, които са били най-желаните от читалищата и библиотеките.

Ученици са се включили в процеса и лично. В Националната гимназия за древни езици и култури например десетки възпитаници са спасили килограми книги от рециклиране. 

Представителят на проекта Диана Сивинова заяви, че интересът към инициативата не стихва. Хора продължават да питат къде могат да дарят, въпреки че проектът вече приключи. Силно желание да даряват има не само в седемте града по проекта, но и в много други. За това има желание „Зелено знание“ да продължи и догодина.

Дарените книги са два пъти по-ценни

Проектът е изпълнил целта си, а каузата по спасяването на книги изглежда не познава граници. 16 тона книги са дарени на Бачковския манастир, който се е заел с мисията да направи най-голямата библиотека в православен манастир на Балканите и да спаси хиляди книги, които биха замърсили природата. Студенти ще помогнат да се сортират всички книги, като има идея и да бъдат дигитализирани. 

Тонове книги заживяха нов живот. Каузата да се даряват книги е обединяваща и отрезвяваща. Как по-добре нагледно да покажем на децата колко е важно да търсят и пазят знанието? Как по-ясно да видят, че замърсяваме повече природата, отколкото я обичаме, а трябва да бъде обратното.

Да спасиш една книга и да допринесеш за това тя да донесе радост на някого е не само добър пример, а и урок по човечност, добрина и солидарност. 

Проектът „Зелено знание“ се реализира от Сдружение „Зелена България ръка за ръка“ по ОП „Околна среда“ ( 2014-2020).

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама