Горивата ще продължат да поскъпват до края на годината

09:17, 07 окт 21 25 1608 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Бензинът и дизелът поскъпнаха с около 1/3 от началото на годината. Най-голямо увеличение има при пропан-бутана - с 50%.

Възможностите за задържане на цените са почти изчерпани, стана ясно от думите на Живодар Терзиев.

„След срещата в понеделник на ОПЕК и ОПЕК+, които няма да увеличат добива, тенденцията е към устойчиво повишение, то най-вероятно покачването ще продължи през следващите няколко седмици или до края на месеца. Какво ще се случи в ноември и в декември, дано не е тежка зимата и студена“, коментира Терзиев.

От 2023 година цените на горивата у нас могат да се вдигнат с над лев за литър заради Зелената сделка" и предвижданите по-високи акцизи. Затова от асоциацията настояват държавата да предприеме мерки.

Поетапно в следващите 10 години вдигането на акцизните ставки, особено на компонентата, свързана с въглероден двуокис. Не забравяйте, че България е на най-ниски нива по акцизи и всяко ново минимално ниво, което е доста по-високо от нашето задължително ще ни вдигне цената. На второ място държавата да предприеме като лично убеждение и нужда да инвестира в електрозарядни станции и да направи нужните крачки към водородна трансформация, защото всичко това е на книга в момента", заяви още Живодар Терзиев.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама