Радев иска КС да прекрати делото за гражданството на Петков

09:41, 07 окт 21 / Политика 25 1848 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Конституционният съд трябва да отклони искането на групата народни представители срещу указа за назначението на Кирил Петков като служебен министър, а образуваното производство да бъде прекратено или отхвърлено като неоснователно. Това се казва в становище на президента Румен Радев, изпратено до съда по делото за двойното гражданство на доскорошния служебен министър на икономиката и цитирано от БНТ.

Конституционният съд иска от Петков документа, че вече не е канадски гражданин

Държавният глава се аргументира с факта, че първото служебно правителство, в което Петков участваше, не съществува, а с това предметът на делото е изчерпан и евентуалното решаване по същество отпада. Той се позовава на практика на Конституционния съд, според която „последиците от акта, предмет на конституционния контрол, трябва да съществуват към момента на произнасянето“.

Кирил Петков не е канадски гражданин от 20 август

Самият Петков се надява Конституционният съд да го изслуша и да се произнесе в полза на всички българи с двойно гражданство, които желаят да допринесат за просперитета на страната като участват в управлението. Освен българското, той имаше и канадско гражданство, от което се отказа през април, но властите в Отава издадоха документ за освобождаването му едва през август. Оттук и спорът дали датата, от която той би трябвало да се счита само за български гражданин, е свързана с волеизявлението му или зависи от процедурите в чуждата държава, пише „Дневник“.

Конституционният съд образува делото по искането на депутатите от ГЕРБ-СДС.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама