„Хора и улици“: Един паметник между „Осанна“ и „Разпни го“

09:00, 08 окт 21 / София 25 2581 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Обичаме София, каквато е – шумна, прашна, шарена, жива. Но познаваме ли я? Оказва се, че тя може да ни изненада приятно като двулевка, потънала в джоба на старо любимо яке. За това в рубриката „Хора и улици“ разказваме истории от софийските улици, които просто... трябва да бъдат разказани.

Мине се не мине време и един паметник разделя на две столичната общественост. Полюсните мнения се лашкат от „Осанна“ до „Разпни го“. За едни той е символ на национален позор, за други – на братския съюз, победил фашизма. Става дума, разбира се, за построения през 1954 г. Паметник на Съветската армия. А колкото различни са гледните точки за него, толкова различни са и идеите на неговото бъдеще – от запазването му, през преместване, та до разрушаване.

Паметникът на Съветската армия има много внушителен изглед, като е най-големият архитектурно-скулптурен паметник в страната. Открит е по случай десетгодишнината от 9-и септември. И мястото му не е случайно – разположен е на най-видно място в центъра на столицата непосредствено до две от най-важните институции в държавата – Софийския университет, където се сформира младата интелигенция, и Народното събрание, където се коват законите.

Самият паметник представлява висока пресечена пирамида, върху която се извисява 8-метрова фигурна скулптурна композиция – съветски воин, български работник и майка с дете. С автомат в ръка съветският воин възвестява победата над фашизма. Тази скулптурна композиция символизира освобождението на трудовия български народ от фашизма с решаващата помощ на Съветската армия.

В долната част на паметника са изработени композиции, които разказват последователно за създаването, укрепването и победоносното шествие на Съветската армия. Източният орелеф представлява композицията „Октомври 1917 г.“, която изобразява матроси, войници, работници, девойки – тези, които сформират доброволно и с ентусиазъм Съветската армия. Следващият орелеф (на южната страна) представлява композицията „Всичко за фронта, всичко за победата“ и показва целия съветски народ в тила, вложил всичките си усилия в помощ на своята армия. На западния орелеф - „Великата отечествена война на Съветския съюз“, е показан бойният устрем и несломимата мощ на Съветската армия във войната срещу хитлеристките нашественици. На предната страна стои надпис: „На Съветската армия освободителка – от признателния български народ“.


Снимка: БГНЕС

„За“ и „Против“

От началото на прехода на България към демокрация паметникът е обект на разгорещени спорове относно неговото значение и бъдеще.

В негова защита се изтъква аргументът, че той символизира уважението към приноса на Червената армия в победата на Съюзниците над Нацистка Германия през Втората световна война, както и фактът, че подобни паметници има и в други страни в Европа.

Противниците му подчертават, че въпреки оказвания от Германия натиск, България, която е страна от Оста, не обявява война на СССР, а в началото на септември 1944 г. обявява неутралитет, като дава ултиматум на германските части да напуснат страната и започва да ги разоръжава. Независимо от това на 5 септември Съветският съюз обявява война на Царство България. Изтъква се и ролята на съветските войски в насилственото налагане в страната на комунистическо тоталитарно управление в съветски стил. В допълнение на последното също се отбелязва, че не е приемливо в суверенна държава паметник на чужда армия да е разположен по-високо и на по-централно място от националните символи. 

Сцена за политическо изкуство

Елементи от паметника биват често използвани като основа за хулигански прояви, изразяващи се в рисуване на графити с най-различна политическа тематика (най-често антикомунистически и антисъветски). Повечето такива графити са без особена сложност или опит за задълбочено послание. За разлика от тази обичайност на писането и рисуването върху паметника, особена популярност придобиват няколко арт интервенции с обществени и политически послания.


Снимка: Wikipedia

През 2011 г. статуите от западната страна на паметника са оцветени като американски комиксови и попкултурни герои, сред които Маската, Жокера, Дядо Коледа, Супермен, Капитан Америка, Жената Чудо и др.

През 2013 г. паметникът отново осъмва боядисан, като този път монументът е покрит изцяло в розова боя и е с надписи на чешки и български, съответно „Bulharsko se omlouva!!!“ и „България се извинява!!!“. По различните му страни има призив „Извинете се, бе“ и „Прага '68“. Това е извинение към Чехия по случай годишнината от потушаването на Пражката пролет в тогавашната Чехословакия.


Снимка: БГНЕС

През 2014 г. пък паметникът осъмва с надписи „Слава Українi“ („Слава на Украйна“) и „Капутїн“ и изрисувано над тях знамето на Украйна. Скулптурните фигури на войник и знамето над него също са боядисани в цветовете на Украйна – синьо и жълто. Солидарността е изразена след седмици на тежки и окървавени антиправителствени протести в Украйна, отстояващи проевропейската ориентация на страната.


Снимка: Wikipedia

 

Още от „Хора и улици“:

„Хора и улици“: Къде са избрани първите Мис и Мистър България?

„Хора и улици“: Софиянци са големи шегобийци

„Хора и улици“: Каква е връзката на президенството със Сталин?

„Хора и улици“: Човешки кости са вградени в Министерския съвет

„Хора и улици“: Прабабата на моловете

„Хора и улици“: Кой е Николай Иванович и защо е навъртял 700 км у нас?

„Хора и улици“: Министрите с вид на провинциални учители, но пък офицерите са изискани...

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 09:19, 08 окт 21

Съветската армия заедно с Великобритания и САЩ, но най- вече СССР, спасиха човечеството от Хитлер, фашизма и националсоциализма. Много жертви от всички страни. Във всички държави има такива паметници, и никой не ги събаря. Човек трябва да помни миналото, и да уважава мъртвите. А този Заимов е просто един идиот. Какво е окупирала армията. Великите сили, и особено Чърчил ни е отредил към Източния блок. Предлагам Заимов да отиде в Англия и да събори всички паметници на Чърчил.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама