Улица в Италия ще носи името на Васил Левски

19:15, 07 окт 21 / Свят 25 1972 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

В италианското градче Болгаре в областта Ломбардия бе открита улица на името на Апостола на свободата Васил Левски. 

Идеята е на генералния ни консул в Милано Таня Димитрова и така след преговори между задграничното ни представителство и кмета на Болгаре, продължили над 12 месеца, възникването на нова улица в нов квартал стана възможно благодарение на тясното сътрудничество между двете институции. 

Снимка: МВнР

Градчето Болгаре с население около 7000 души e в съседство на град Бергамо. Връзката между българите и италианската община в провинция Бергамо датира от векове. В книгата си „История на Лонгобардите“ Паоло Диаконо първи свързва името „Болгаре“ с „Булгаре“, което означава „място, населявано от българи”. През 568 г. лонгобардите навлизат в Италия, последвани от различни племена, сред които гепиди, българи и сармати, събщават от МВнР.

По време на церемонията по откриване на новата улица бе подписано и споразумение за сътрудничество между община Болгаре и община Враца. Представителите на двете общини поеха задължение да работят съвместно по общи европейски проекти и различни инициативи в областта на културата.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама