КС отказа да изслуша Кирил Петков за гражданството му

16:01, 12 окт 21 / Политика 25 2034 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Конституционният съд е отхвърлил искането на Кирил Петков да бъде изслушан по делото за двойното му гражданство като заинтересована страна. Със същото определение съдът остави без разглеждане искането му за събиране на други доказателства по делото.

Конституционният съд днес е приел като доказателства представените от Петков документи, както и пратените му от останалите институции, от които бяха поискани - президентството, МВнР, правосъдното министерство.

Припомняме, че Петков поиска от конституционните съдии да бъде изслушан в открито заседание и да даде писмено становище. Той настоя за срок от един месец за представяне на позицията, което щеше да изтегли решението на КС след датата на парламентарните избори. С решението на съда обаче това няма да стане. Очаква се съдът да реши казуса с делото до края на този месец, а това може да даде силен отзвук сред обществото в средата на предизборната кампания. 

Конституционният съд иска от Петков документа, че вече не е канадски гражданин

Преди седмица той внесе документите за казуса в съда и от тях се изясни, че канадското му гражданство е прекратено на 20 август. Той твърди, че е подал заявлението си за отказ от канадско гражданство още на 21 април. Петков обаче встъпи в длъжност на поста служебен министър на икономиката на 10 май. По Конституция членове на Министерския съвет могат да бъдат само български граждани. Преди да бъде назначен за министър, той е подписал декларация, че отговаря на условията по Конституция и няма друго гражданство, освен българското. В самия документ обаче е посочено, че носи наказателна отговорност, ако посочените от него данни не отговарят на истината. 

Кирил Петков не е канадски гражданин от 20 август

Темата за гражданството му бе повдигната първо от депутатите от „Има такъв народ“, а след това от ГЕРБ заведоха дело пред КС. 

Президентът Румен Радев поиска миналата седмица от КС да прекрати делото за гражданството на Кирил Петков, защото по думите му е безпредметно. Той се позовава на това, че той вече не фигурира в служебното правителство, а с това според него предметът на делото е изчерпан и отпада нуждата от решение по същество на казуса.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама