Държавата подготвя мерки срещу шоковото поскъпване на тока

08:54, 13 окт 21 / Политика 25 1692 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Ние сме служебен кабинет с много сложна задача. Налага ни се да решаваме системни проблеми. Една част от протестите са резонни, а друга инспирирани. Определено има политически план, който е атака срещу служебното правителство. Това заяви пред Нова телевизия министърът на икономиката Даниела Везиева.

През 2019 г. на второ четене е спрян проект за изменение на Закона за климата и климатичните условия, който към днешна дата щеше да облекчи ситуацията. Ние не сме подготвени за този преход. Икономиката и енергетиката ни са изцяло ориентирани към въглищния добив”, обясни Везиева. „Създаването на допълнителни възможности за участие във Фондовата борса се нарича „Клирингова къща”. Това е механизъм, който наистина ще балансира процеса между производител, търговец и краен потребител. Ще има сигурен ефект върху цените”, каза министърът на икономиката.

Избори под „високо напрежение“: Кой е виновен за скока на тока?

Направихме промяна в методологията на КЕВР. Има промяна от 1 юли, заради която всички малки и средни предприятия излязоха на пазара. Много от тях не са сключили дългосрочни договори и това е причината да участват в най-скъпия пазар – т.нар. „ден напред”, подчерта Везиева. Тя обясни, че новият дълг е планиран и е в рамките на утвърдения и актуализиран бюджет за тази година.

Риск да загубим пари по Плана за устойчивост няма. Служебният кабинет ще го внесе в края на седмицата и в четвъртък ще бъде гласуван. В петък той ще бъде внесен в Европейската комисия. Предстои тежка битка по защитата на този план и сроковете в него. Ще бъдем водени само от националния интерес”, каза Везиева. „Ние ще искаме по-гъвкава политика за въглеродните емисии. Този срок, за който говорим също е въпрос на преговори”.

Очаква ли ни сурова зима?

По отношение на ДДС и намалената ставка за храните, определено считам, че това трябва да продължи като тенденция и политика. Това ще подпомогне компенсанцията на инфлацията, защото ние нямаме особено големи механизми за потискането ѝ”, обясни икономическият министър.

Аз съм абсолютно съгласна, че трябва да има добра грижа за Маришкия басейн и всички свързани с добивната дейност. Тази тема обаче не е от вчера. Въпросът е как държавата ще се подготви за прехода. Средствата, които ще дойдат по Плана за възстановяване, не са малко и ако ние ги усвоим правилно, в края на периода ще имаме добре работеща икономика”, добави Даниела Везиева.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама