Основните храни поскъпват с нови 7% до края на годината

12:02, 18 окт 21 25 1782 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Очаква се основните храни да поскъпнат с нови 7% до края на годината. Въпреки високите цени на тока и на природния газ обаче, няма да се стигне до рязък скок. Причините са конкурентният пазар и свитото потребление. Това прогнозира председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Владимир Иванов.

След върховите стойности в цените на храните през август и септември от началото на октомври пазарът се стабилизира, а потреблението се свива. Задържат се цените на захар, брашно, варива и месо, каза Иванов в ефира на БНР.

„Общо взето само при олиото от основните хранителни продукти имаме някакво рязко изменение – 36% спрямо нивата от миналата година. Но бих искал да кажа, че това е доста по-ниско от нивата, които бяха през юли. Там се стигна до 53% разлика спрямо миналата година. Общо взето много добра е реколтата на олио. Към момента се очаква една низходяща тенденция, тя не се случва вследствие на създадената ценова паника“, допълва той.

При хляба при всяко едно положение ще има някакво покачване. При млечните продукти може би ще има някакъв процент. Те и в момента задържат така и се борят хората. Същото ще стане и при месопроизводителите. Имаме един темп на нарастване – между 5 и 7 процента, или като потребителска кошница, ако от тези 27 основни хранителни продукти закупим по единица спрямо миналата година със 7 лв. е по-скъпа потребителската кошница“, коментира още Владимир Иванов.

Инфлацията от началото на годината е 3.5%

Инфлацията от началото на годината (септември 2021 г. спрямо декември 2020 г.) е 3.5%, а годишната инфлация за септември 2021 г. спрямо септември 2020 г. е 4.8%. Индексът на потребителските цени за септември 2021 г. спрямо август 2021 г. е 100.4%, т.е. месечната инфлация е 0.4%, съобщиха от НСИ.

През септември цените на хранителните продукти, жилищата, водата, електроенергията, газта и другите горива са се увеличили с 1.2% спрямо предходния месец. Скок в цените има и при алкохолните напитки и тютюневите изделия, както и при жилищно обзавеждане, домакински уреди и принадлежности за поддържане на дома – с 0.4%. Цените на здравеопазването остават без промяна, а спад има при транспорта (с 0.5%) и облеклото и обувките ( с 0.1%).

Прогноза: След Нова година парното в София поскъпва с поне 20%

При храните най-голям ценови скок има при зелето (с 11.8%), доматите (с 5%), яйцата (4.7%),  лещата (4.2%) и хлябът (с 2.3%). За сметка на това с най-много са поевтинели гроздето (с 12.9%), пиперът (7.6%), ябълките (с 4.2%) и кореноплодните зеленчуци с (3.1%).

При нехранителните стоки най-голямо е поскъпването при централно газоснабдяване (с 12.1%), хладилниците (с 11%), метанът (с 10%),  учебниците (с 5.5%) и дървата за отопление и въглищата (с по 4.7%). Най-голям, макар и символичен, е спадът в цената на  почистващите и дезинфекционни препарати за дома – с 1.7%

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама