Как се вади зелен сертификат?

12:08, 20 окт 21 25 4412 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Зеленият сертификат е документ за завършена ваксинация, доказано преболедуване или отрицателен тест за COVID-19. Той може да се получи от мястото на ваксинация/тестване или да се изтегли от националната здравно-информационна система.

Нови мерки: Всички дейности на закрито само срещу зелен сертификат

Сертификатът може да се предостави в хартиена форма или в мобилно приложение, като няма българско приложение за съхранение на ковид сертификати, но има приложение за тяхната проверка. За целите на заповедта ще важат и европейските цифрови сертификати, и оригиналните документи от личния лекар/лаборатория, които може да са само на български.

Сертификатът за ваксинация няма краен срок на валидност. Освен това, третата доза няма отношение към него - за нея също се издава сертификат, но той не е сред официалните документи за достъп.

Преболедуване се доказва с документ, който удостоверява, че лицето е прекарало COVID-19 от 11 до 180 дни по-рано т.е. до 6 месеца. Дните се броят от датата на проведеното изследване, което задължително трябва да бъде положителен PCR тест или антигенен тест в лаборатория. 

Отрицателният тест може да бъде антигенен (валиден за 48 часа) или PCR-тест (валиден за 72 часа). Безплатни ще бъдат само антигенните тестове, т.е. хората ще трябва да си ги правят веднъж на 2 дни, ако отказват да се ваксинират, но искат да посещават обществени места със зелен сертификат.

Само определени лаборатории могат да въвеждат данни в националната информационна система и според изказвания на министъра само направените в тях тестове ще се смятат за легитимни. Те са около 150, а пълният списък може да бъде намерен на сайта на националната здравно-информационна система, на сайта на МЗ и на единния ковид портал, пише „Сега“.

Нашата система позволява сертификатът да се свали в pdf формат в приложения от типа портфейл (напр. Wallet на "Айфон"). Въпреки дългото очакване обаче така и не бе направено българско приложение за съхранение на сертификати, каквито имат повечето европейски страни. Затова много българи ползват чужди приложения. Популярно е швейцарското приложение, което работи идеално с българските сертификати - за Андроид, за iOS и за Huawei. Австрийското също често се ползва за съхраняване на наши документи - за Андроид, за iOS и за Huawei.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама