Кои са най-здравословните зърнени закуски

08:00, 23 окт 21 / Любопитно 25 1906 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Закуската с овесени ядки е на трето място по полезност в класацията на учените от Harvard Medical School. Юлия Чехонина, кандидат на медицинските науки, и диетолог разказа за проучването на харвардските медици пред телевизионния канал „Москва 24”.

Според специалиста овесената каша помага за подобряване на състоянието на чревната микрофлора. Съдържа холин, който помага в борбата с лошия холестерол. Проучването е доказало намаляването на риска от хипертония при консумация на овесена закуска два пъти дневно.

Кашата от елда е на второ място по полезност. Калоричното й съдържание е по-ниско от това на овесената каша. Елдата също така съдържа диетични фибри, витамини от група В и ви позволява да пестите енергия.

Учените от Харвард обявяват за най-полезната кашата от ленено семе. „Това е единственият растителен продукт, който съдържа една от трите мастни киселини – Омега-3. Тя е необходима за здравето на кръвоносните съдове и подпомага кръвообращението, защото намалява вискозитета на кръвта. Освен това е превантивен фактор срещу някои злокачествени заболявания, т.е. има антиоксидантни свойства, които предотвратяват преждевременното стареене на органите в човешкото тяло“, поясни Чехонина, цитирана от БГНЕС.

Въпреки високата си калоричност тази каша съдържа два до три пъти повече протеини от другите зърнени храни.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама