Прокуратурата търси автора на снимките на Гешев с „Pi ar Sevi Boiko“

16:38, 22 окт 21 / Политика 25 1400 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Софийската районна прокуратура е започнала разследване срещу авторите на снимката от Народното събрание, на която се вижда, че главният прокурор Иван Гешев си изпраща съобщения с контакт „Pi ar Sevi Boiko“. За това информира лидерът на гражданско сдружение БОЕЦ Георги Георгиев, който преди повече от месец сигнализира държавното обвинение за скандалния чат между Гешев и Севделина Арнаудова.

„По нашия сигнал днес установяваме, че прокуратурата е образувала проверка. Първо ВКП разпределят сигнала на специализираната прокуратура, след което тя разпределя сигнала на Софийска районна прокуратура. Образувана е проверка 36810/21 г. не срещу Гешев, а по чл. 171. ал.3 от Наказателния кодекс, който гласи, че „който противозаконно узнае неадресирано до него съобщение, изпратено по електронен път, или отклони от адресата му такова съобщение, се наказва с лишаване от свобода до една година или с глоба от сто до триста лева“, съобщи Георгиев.

Проверка на Сега“ установи, че преписка с такъв номер съществува в системата на Софийската районна прокуратура. Последното движение по нея е от 1 октомври, когато на СДВР е изпратено постановление за образуване на досъдебно производство за разследване от дознател. От медията са направили опит да разговарят с шефката на районната прокуратура Невена Зартова, но тя не е отговорила на обажданията.

Чатът между Иван Гешев и Севделина Арнаудова беше заснет случайно на 11 септември по време на заседание на парламентарната комисия по правни въпроси, която обсъждаше дали да премести Бюрото по защита към главния прокурор в Министерството на правосъдието. На снимка в социалните мрежи се вижда, че през приложението Телеграм“ Гешев комуникира с контакт Pi ar Sevi Boiko“. От съобщенията изобщо не се разбира контекстът, като главният прокурор отговаря единствено със смеещи се емотикони. Арнаудова не отрече, че си пише с Гешев. Не крия, че познавам главния прокурор, имаме десетки събития заедно, отразявали сме ги - контрабандните цигари, един куп акции...“, заяви тя в своя защита.

Трудно е да се каже кой е авторът на снимките с чата на Гешев. Депутатът от БСП Явор Божанков беше сред първите, които публикуваха въпросните снимки в профила си във Фейсбук. В социалните мрежи обаче се появиха и други такива снимки под различен ъгъл. Не знам кой е авторът на снимките. Държавното обвинение доста време не успя да разбере каква е истината с шкафчето на Борисов и записите му, но тук действа активно. Това потвърждава тезата ни, че прокуратурата работи селективно, заради което искахме оставката на Иван Гешев. Това е още един повод“, коментира Божанков пред Сега“.

Аз снимах каскета! Аз! С огромно удоволствие и без грам уважение Един обикновен АДвокат", написа по-късно във Фейсбук адвокат Николай Хаджигенов.

Купуването и продаването на гласове са престъпления!

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама