Радев обвини партиите, че разпалват протести срещу зеления сертификат

19:00, 22 окт 21 / Политика 25 1648 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Президентът Румен Радев обвини партиите, че не заемат ясни позиции, разпалват или тайно подкрепят протести срещу мерките за ограничаване на епидемията. Служебното правителство беше критикувано буквално от всички по-големи партии и коалиции в последните два дни. ГЕРБ и БСП поискаха оставката на здравния министър Стойчо Кацаров.

„Болшинството от партиите – част от тях са заети да организират протести, други са заети да подкрепят тайно тези протести и да ги разпалват. Всички са изплашени, никой не иска да заеме ясна позиция. Много партии в момента броят гласове – ще вземат или ще губят гласове, ако заемат позиция. Не броят хората, които се заразяват, не броят с колко лекари и медицински сестри разполагаме, не броят колко хора умират“, посочи държавният глава пред журналисти в Брюксел президентът Румен Радев, цитиран от Mediapool.

Той посочи, че би свикал заседание на КСНС по темата, но при ясни позиции.

Радев призова "за съзнателност, за разбиране на това, което прави правителството", но призна, че кабинетът "подлежи на критика за начина, по който се провеждат тези мерки".

Той посочи, че България не трябва да допуска пик на Covid-19, който да взриви здравеопазването в България по начина, по който това се случва в момента в Румъния. По думите му нашата страна и Румъния са били споменати, макар и не поименно, от председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен като пример за лошо развитие на борбата с пандемията, която "в Източна Европа се разгаря отново".

Служебният премиер Стефан Янев защити решението на кабинета да въведе системата за зелените сертификати.

"В ситуация на тежки кризи не очаквайте от мен да се поддам на популизъм, пренебрегвайки най-висшата ценност – човешкият живот, и поставяйки под риск жизнеността на социално-икономическата ни система", посочи Янев във Фейсбук по повод общественото недоволство.

"Разбирайки добре общественото недоволство и осъзнавайки, че ще понесем критики, особено в разгара на политическа кампания, предложихме временни мерки за ограничаване на разпространението на COVID-19. Подчертавам отново, че сме наясно с политическите последици от тези непопулярни действия, но аз, както, уверен съм, и моите колеги, споделяме позицията, че гарантирането на политическото ни оцеляване и перспектива не могат да бъдат основания да поставим под риск живота и здравето на българските граждани, нито можем да си позволим да дестабилизираме нашата здравна система. В този смисъл, макар и непопулярни, смятам, че мерките са най-добрият вариант за справяне със създалата се ситуация, без да се стига до налагане на нов локдаун", каза Янев.

Той подчертава, че тези мерки не целят да направят ваксинацията задължителна.

"Дълбоко вярвам в свободния избор на всеки един от нас да взима решения за собственото си здраве. Вярвам обаче, че и всеки, респективно, трябва да може да носи и отговорност за тези решения. В този контекст и сертификатите важат както за ваксинирани, така и за преболедували граждани и за такива, които имат негативен тест. Отново акцентирам, че мерките категорично са временни и ще бъдат отменени в момента, в който ситуацията се нормализира", допълни той.

Купуването и продаването на гласове са престъпления!

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама