Байдън отложи разсекретяването на архиви за убийството на Кенеди

16:25, 23 окт 21 / Свят 25 1518 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Разсекретяването на архиви, свързани с убийството на президента Джон Кенеди, се отлага, съобщи Белият дом. 

Според меморандума, подписан от президента Джо Байдън, временното забавяне е необходимо, за да се предотвратят потенциални вреди за военната отбрана, разузнаването, правоприлагането и външните отношения. Сериозността на тези вреди надхвърля обществения интерес от незабавното разсекретяване, се посочва в документа. От аргументите е видно, че основната причина за решението е пандемията, която е забавила работата по редакцията на документите.

Джо Кенеди обяви кандидатурата си за Сената на САЩ

Още през 1992 г. Конгресът излезе с решение, че архивите за убийството на Кенеди трябва да бъдат разсекретени в следващите 25 г., за да може обществеността да се информира за историята. Тогава бе констатирано, че повечето документи са на повече от 30 г. (към онзи момент) и само в много редки случаи се налага някои от тях да останат под защита.

„Почти 30 години след това решение, дълбоката национална трагедия на убийството продължава да резонира в американската история и в спомените на толкова много американци“, коментира в меморандума си Байдън. „Междувременно, с годините необходимостта от засекретяване на архивите около това убийство става все по-слаба. Затова е изключително важно да гарантираме максимална прозрачност“, посочва американският държавен глава.

Самата процедура по разсекретяване започна през 2018 г. с решение на президента Доналд Тръмп. Преди да бъдат публикувани, документите се преглеждат за редактиране на чувствителна информация. Именно този процес се е забавил заради пандемията и вместо на 26 октомври, архивите ще бъдат разсекретени по-късно, пише „Сега“.

35-ият президент на САЩ Джон Фицджералд Кенеди бе убит в Далас, Тексас на 22 ноември 1963 г. Още същия ден за убийството е задържан и обвинен Лий Харви Осуалд. Два дни по-късно Осуалд е прострелян смъртоносно в полицейския участък на Далас от Джак Руби. С разследване на покушението е натоварена Комисията „Уорън“, председателствана от председателя на Върховния съд Ърл Уорън. Комисията заключава, че Осуалд е единственият извършител. С годините има всякакви теории за по-широка конспирация в убийството.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама