Covid-19 по света: Румъния връща вечерния час

18:03, 23 окт 21 25 1825 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Румъния затяга от понеделник противоепидемичните мерки на фона на увеличение на новите случаи на COVID-19 и на смъртните случаи от заболяването

Връща се вечерния час, като магазини и ресторанти ще затварят в 21 часа, а след 22 часа ще е забранено всякакво движение. За достъп до повечето обществени пространства ще бъде задължително представянето на здравен пропуск, а учениците ще излязат в двуседмична ваканция, съобщава „Ройтерс“. 

Сертификатът европейски, изпълнението българско...

Мерките разширяват ограниченията, които вече бяха наложени в градовете с висока заболеваемост. Този месец Румъния регистрира рекорден брой нови и смъртни случаи от COVID-19, а здравната система достигна точка на пречупване. Страната е на второ място в ЕС по най-нисък процент на ваксинация, след България.

Новите противоепидемични мерки ще бъдат в сила за срок от 30 дни.

И в Австрия неваксинираните са застрашени от ограничения

Австрийското правителство предвижда нови действия при пет, вместо както досега при три нива на заетост на болничните легла. В добавените от вчера вечерта две нови степени - 4 и 5, мерките засягат неваксинираните лица, към които канцлерът отправи апел да се ваксинират възможно най-бързо, за да се защитят и да проявят солидарност към околните.

При четвърта степен, която се включва при 25-процентна заетост на интензивните легла, веднага се задейства правилото единствено ваксинираните и оздравелите да имат достъп до заведенията за хранене, хотелите и масовите мероприятия, както и до болниците и домовете за възрастни. На работното си място неваксинирани ще могат да ходят единствено след отрицателен PCR тест. Антигенните тестове не се зачитат.

При пета степен, която се активира при 30-процентно натоварване на интензивните легла, неваксинираните ще имат право да напускат домовете си само в строго определени случаи - за да ходят на работа, за да си купуват храна или за посещение на лице от тесния семеен кръг.

Пълен локдаун, ако мерките не дадат резултат до 10-15 дни

Русия с рекорд на новозаразени за трето поредно денонощие

Русия регистрира рекорден брой нови заразени с коронавируса и починали трето поредно денонощие. При това смъртните случаи са на максимално равнище за пети пъти подред, предаде ТАСС, цитирана от БТА. 

Федералният оперативен щаб за борба с новата инфекция съобщи днес за 1075 починали и 37 678 нови заразени. Предишните рекорди, от вчера, бяха съответно 1064 починали и 37 141 новозаразени.

Рязкото влошаване на епидемичната обстановка в Русия през последните седмици накара властите отново да въведат ограничителни мерки по региони и да призоват за пореден път хората да се ваксинират. Президентът Владимир Путин обяви първата седмица на другия месец за неработна, а в столицата Москва на 28 октомври ще бъде въведен частичен локдаун.

От началото на пандемията в Русия, с население от около 144 милиона души, са регистрирани над 8.2 милиона случая на коронавирус. Страната е на пето място в света по този показател след САЩ, Индия, Бразилия и Великобритания. Смъртните случаи по данни на оперативния щаб са повече от 229 хиляди, като по този показател Русия е на първо място в Европа, предаде „Дневник“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама