„Пoлиткаст“ еп. 15: Най-либералният режим в Европа падна

10:00, 24 окт 21 / Политкаст 25 1925 Шрифт:
Симеон  Иванов Автор: Симеон Иванов

Най-либералният режим в Европа по отношение на коронамерките падна тази седмица. Става дума именно за българския, тъй като у нас се радвахме на мерки, които по западноевропейския стандарт може и да не се класират като мерки. Дори тях не успяхме да спазваме съвестно и останахме скарани даже с носенето на маски, нещо на пръв поглед толкова лесно и елементарно.

В „Пoлиткаст“ досега съвсем умишлено не сме обсъждали ковид, но човек и добре да живее идва и този момент.

Дали министър Кацаров се е провалил в управлението на своята част от коронакризата и сега се опитва да компенсира с мярката зелен сертификат е въпрос, на който ще можем да отговорим на по-късен етап. Абсурдът да се въвежда подобна мярка при 20-тина процента ваксинирани се оправдава с това, че очевидно нищо друго не работи в посока покачване на процента. Камо ли томболи за смарт часовници за ваксинирани.

Каквото и да си говорим, понякога непопулярните мерки са единственото решение, особено за нации и общества като нашето, които просто отказват да следват правила и закони. И за съжаление, в своята маса са лишени от чувство за обществена отговорност и принадлежност. Като тук изобщо не визирам ваксините, а цялостния подход и отношение към вируса, предпазването от него и грижата за застрашените групи.

Как стигнахме до това да сме на дъното по ваксинация? По темата се изписаха хиляди статии, но ако трябва максимално кратко да синтезираме причините, то става дума за комбинация от взаимосвързани фактори. Да започнем от най-значимата предпоставка, а именно генерално ниското доверие, както в институциите и държавата, така и изобщо в общочовешките отношения помежду ни.

Като добавим краха на доверието конкретно към експертността, авторитетите и специалистите, за което в известна степен са виновни част от самите експерти поради своята дългогодишна сервилност и продажност, налице виждаме всички сериозни предпоставки масовата ваксинация у нас да не проработи.

Имаме и влошена медийна среда и ниска медийна грамотност. Информираността се опира на балоните в социалните мрежи, чийто алгоритъм ни показва повече от това, по което залитаме. Комуникационната стратегия за ваксинацията от страна на държавата пък бе фундаментално сбъркана в своя генезис. Включиха се и някои лидери на мнение, предимно представители на либералната софийска интелигенция, но не само, които решиха, че като набеждават неваксинираните и скептичните за „глупави“ и за „ганьовци“, ще допринесат позитивно за ваксинацията, а вместо това предизвикаха контрапродуктивна реакция.

Истината обаче не е в ничии ръце, а претенцията за интелектуална възвишеност и чертаенето на разделителни линии на тази база е вероятно най-отблъскващото, което един лидер на мнение или общественоактивен човек може да направи.

Не на последно място, ковид, както почти всички значими теми у нас, бе неимоверно политизиран. Оттук автоматично дойде и огромното разделение в обществото, защото всичко, което е с политически заряд не води до друго освен разцепление.

Целия коментар можете да чуете във връзката!

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама