Децата до 4. клас може да се върнат в клас до 10 дни

12:30, 24 окт 21 / Политика 25 2366 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Разбирам, че алтернативите пред служебното правителство бяха или да затвори напълно държавата по примера на предишните управляващи, или да приложи гъвкав и отворен подход. Подкрепих вашето виждане за съхраняване на социалната и икономическата активност чрез сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест, защото считам, че затварянето на държавата е крайна мярка. Но начинът на въвеждане на тази мярка търпи сериозна критика. Това заяви президентът Румен Радев, който свиква среща със служебното правителство заради разпространението на коронавируса у нас. На нея присъства и вицепрезидентът Илияна Йотова, но премиерът Стефан Янев отсъстваше. 

По дуимте му на хората не е било дадено достатъчно време да адаптират тези мерки и това е предизвикало стрес и възмущение у тях.

Радев обвини партиите, че разпалват протести срещу зеления сертификат

Държавният глава отново разкритикува остро партиите, заети с организиране на протести, с тайна подкрепа и разпалване на такива. „Ясно беше, че определени партии и кандидат-президенти ще използват ситуацията, ще истеризират, ще искат вашите оставки и ще саботират вашите действия, без да имат смелостта да предложат алтерантива“, каза той, като подчерта, че осъзнава отражението, което решенията на правителството ще имат върху изборите и рейтинга му, но е готов да приеме изборния резултат „със смирение“, защото „животът на нашите съотечественици е по-важен от изборния резултат“.

Пълен локдаун, ако мерките не дадат резултат до 10-15 дни

Президентът призова правителството да гарантира възможно най-бързо връщането на децата в класните стаи, особено на тези от 1. до 4. клас. Той настоя да се осигурят безплатни тестове навсякъде и да не се позволява спекула в цената, която трябва да се доплаща. „Получавам информация, че на много места вместо обещаните безплатни тестове, хората заплащат от 15 до 40 лв. на тест. Можем да си представим един работник, който има нужда от сертификат, но е избрал да не се ваксинира, трябва да плаща до 80лв. на седмица, за да ходи на работа“, сподели Румен Радев, като заръча на служебния кабинет да проучи и дали може тестовете за наличието на антитела да служат като основание за издаване на зелен сертификат. Държавният глава обяви, че очаква и ясен отговор и указания към личните лекари и към болниците за ваксиниране или друго решение на хора със специфични заболявания, защото чува съвсем противоречиви съвети. Накрая той призова и за строг контрол за спазването на мерките. 

Радев бе категоричен и че имунизацията не трябва да бъде принудителна, но в същото време обвини предишните управляващи за недоверието към вааксините.

Отговорът на служебното правителство

Учениците се връщат в клас до 7-10 дни

Служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров изтъкна, че връщането на децата в клас е възможно, стига да се гарантира безопасна среда. Това може да се постигне с масово тестване на входа на училище, а възстановяването на присъственото обучение да се случи на етапи като се започне от децата от първи до четвърти клас до 7-10 дни. Именно затова той предложи, със съгласието на родителите, малчуганите да бъдат тествани за Covid-19 с тестове тип близалки. Те ще бъдат безплатни, тъй като Минисерствотона финансите обеща да ги осигури. „Докато съм здравен министър, няма да позволя да се бърка в носа на децата“, подчерта Стойчо Кацаров. По думите му, ако се установи, че дадено дете е с положителен тест, няма да се стига до карантиниране на паралелката, както беше преди. 

Министърът на труда и социалната политика Гълъб Донев пък напомни, че родителите на деца под 14 години, които в момента ползват отпуск, за да се грижат за децата си, може да ползват подпомагане от социалното министерство. Семействата с едно дете ще получат 650 лв. месечно, а с две и повече деца - 950 лв. месечно за времето, в което децата не ходят на училище.

Министърът на обряазованието Николай Денков обяви, че от 15 септември до 10 октомври броят на карантинираните учители се е увеличил около 3 пъти, а на децата – 5 пъти. В цялата училищна мрежа има 12 хиляди карантинирани деца, плюс още 2000 в детските градини. В същото време около 100 деца на ден са давали положителни проби в дните около 15 септември. Последната седмица броят е скочил до 400-500.

Припомняме, че учениците в общините със заболеваемост над 750 на 100 хиляди души в период от две седмици преминаха изцяло към дистанционно обучение от 21 октомври. Тези в общините със заболеваемост от 500 до 750 на 100 хил. души са на ротационен принцип с 50% от учениците онлайн и други 50% присъствено.

Допълнителна организация за бързите тестове

Министър Донев поясни, че започва и допълнителна организация по предоставяне на безплатни бързи антигенни тестове на местата, където липсват. За да могат служителите на различни предприятия да се възползват от тях.

Чакаме становище за тестовете за антитела

А относно въпросът с това дали наличието на антитела може да послужи за доказателстно, че човек е предпазен от коронавирус, здравният министър отбеляза, че това се обсъжда от отдавна. Той изрази надежда, че скоро ексретните в България ще достигнат до общо становище по въпроса. На базата на него ще може да се вземе решение дали наличието на антитела е достатъчно за издаването на зелен сертификат.

От поеделник започва засилен контрол за спазването на мерките

Стана ясно още, че от понеделник започва засилен контрол за спазването на новите противоепидемични мерки, като най-вероятно ще бъдат създадени съвместни групи между МВР, РЗИ, Агенцията по храните и други. 

Министър Кацаров обяви, че ще възложи на експертните съвети отново да направят преглед на това кои заболявания са рискови за ваксинация и какво е съдържанието на кратките характеристики на ваксините. Целта е, ако има заболяване, което е рисково за ваксиниране, то да бъде добавено.

Управителят на НЗОК Петко Салчев изтъкна, че от този месец медиците на първа линия ще получат по 1200 лева допълнително към заплатите си. За болниците, които лекуват коронавирус, ще има и нова методика за плащания от НЗОК.

Сертификатът европейски, изпълнението българско...

Тази седмица броят на новозаразените поддържа изключително високи нива. Към момента смъртните случаи у нас надхвърлят 23 хил. Болниците са на ръба на капацитета си, а вчера здравният министър Стойчо Кацаров обяви, че ако се стигне до най-лошия сценарий, може да се наложи да се пращат болни в други държави. Междувременно страната ни въведе зеления сертификат за всички закрити и някои открити обществени места. Рестрикциите бяха наложени изключително бързо, без достатъчно време за реакция от страна на неваксинираните. Училищата и университетите, които трябваше уж последни да затворят, първи заключиха врати. Дискотеките и ресторантите пък са все така пълни. Извиха се опашки от желаещи да се ваксинират, но процентът на имунизираните у нас е все така нисък. 

Това предизвика остри критики от страна на медиците, бизнеса и партиите. Дори от тези политически формации, които са част от инициативния комитет на президента Румен Радев. А от „Демократична България“ поискаха държавният глава да прекрати кампанията си и да свика Консултативния съвет за национална сигурност, за да бъде взето решение на проблема с коронавируса. Служебното правителство пък предупреди, че ако ситуацията остане сложна, ще се наложи и локдаун.

По-рано тази седмица и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изрази притесненията си за ситуацията в Румъния и България. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама