Картини на Пикасо са продадени за 110 млн. долара

18:35, 24 окт 21 / Култура 25 1917 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Единадесетте произведения на изкуството на Пабло Пикасо, които са били изложени в хотел в Лас Вегас повече от две десетилетия, са продадени на търг за близо 110 милиона долара, съобщи BBC.

Откриха защо картина на Пикасо старее неочаквано бързо

Творбите, които бяха собственост на MGM Resorts, бяха представени в ресторант „Picasso“ в хотел „Bellagio“. Компанията заяви, че търгът ще ѝ помогне да подобри разнообразието на колекцията си от изящни изкуства. На него бяха представени девет картини и две керамични произведения на испанския художник, който почина през 1973 г. Колекцията обхваща повече от 50 години творчество.

22 картини, които всеки трябва да види в живота си

Картината от 1938 г. „Жена в червено-оранжева барета“, която изобразява любовницата и муза на Пикасо Мари-Терез Валтер, достигна най-високата цена за вечерта от 40,5 милиона долара. Друг шедьовър - мащабният портрет, озаглавен „Homme et Enfant“ („Мъж и дете“), беше продаден за 24,4 милиона долара. 

В продажбата бяха включени и „Nature morte au panier de fruits et aux fleurs“ („Натюрморт с кошница с плодове и цветя“), който е нарисуван от Пикасо по време на нацистката окупация на Париж през 1942 г. Творбата смени собственика си срещу 16,6 милиона долара, пише БГНЕС. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама