Заради скока в цените може да спрат имотните сделки „на зелено“

17:19, 24 окт 21 25 1546 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Напрежение в строителния бранш. Бизнесът сигнализира, че заради драстичния скок в цените може да се стигне дори до замразяване на сделките „на зелено“.

Заради невъзможността да прогнозират крайната себестойност на дейността в публичният сектор вече има обществени поръчки, на които не се явяват кандидати, предупреждават от камарата на строителите, а в частния сектор инвеститорите ще строят сгради, но няма да продават, докато не се успокои ситуацията с пълзящата инфлация и непрекъснатото поскъпване на материалите.

Само за няколко месеца цената на строителството у нас е скочила с близо 30%. Най-скъп е станал дървеният материал. Цената му е скочила със 100%. От бранша разказват, че в момента са с вързани ръце, защото не могат да направят основни разчети.

Към момента няма ситуация, в която инвеститора да спре даден строеж. Ако искате да си купите жилище „на зелено“, обаче, ще срещнете затруднения, твърдят експерти.

А засилването на търсенето, засилва и цените. В публичният сектор обаче, ситуацията е още по-сериозна. Непрекъснатото поскъпване на строителните материали поставя под риск изпълнението на европейските програми и по-специално Планът за възстановяване, разказват от бранша пред Нова телевизия. 

От Камарата на строителите настояват и за среща със служебния премиер Стефан Янев.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама