Kоронавирусът у нас: Изтече гратисният период за зелените сертификати

11:10, 25 окт 21 25 1924 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

От днес започват засилени проверки за зелени сертификати. През изминалите дни властите отпуснаха гратисен период, за да могат обектите на закрито да се подготвят с пунктове за бързи тестове. От днес преболедувалите с антигенен тест вече могат да теглят сертификат.

Контролът се затяга и екипи на Регионалните здравни инспекции, съвместно със служители на полицията и на Агенцията по храните, ще обикалят обектите, но вече няма да правят само предписания, а ще санкционират при липса на документ.

Всички проверяващи вече имат на телефоните си изработеното от Информационно обслужване приложение Covid Check BG, което разчита QR-кода на сертификатите за сложена ваксина, за преболедували, както и за направени тестове. Отделно заведенията и обектите на закрито, за които важи изискването за зелен сертификат, също трябва да създадат организация за проверката му. Хора от персонала също с телефоните си ще трябва да осъществяват първичен контрол и да не допускат вътре клиенти без сертификат.

Остава все още открит въпросът как цивилните лица от персонала ще могат да изискват и лични карти, за да проверят дали сертификатът е действително издаден на проверявания клиент, пише БГНЕС.

ВМА преобразува още 6 клиники в COVID-зони

Шест клиники от структурата на Военномедицинска академия (ВМА) временно ще бъдат трансформирани в звена за работа с пациенти с коронавирусна инфекция. Новите COVID-зони са разкрити на територията на Клиника по пневмология и фтизиатрия, Ендокринология и болести на обмяната, Втора клиника по коремна хирургия, Клиника по психиатрия, Клиника по гръдна хирургия, Обща и онкологична гинекология. 

Екипите вече имат опит в битката с коварното заболяване от предходните вълни на епидемията. Създадена е специална организация за прием на пациентите, нуждаещи се от спешно или неотложно болнично лечение, свързано с гореспоменатите специалности, съобщиха от лечебното заведение. 

13% положителни тестове 

През последните 24 часа у нас са регистрирани 1370 нови случая на коронавирус при 10 554 направени теста, сочат данните от Единния информационен портал. Това означава, че почти 13% от взетите проби са дали положителен резултат.

87.01% от новозаразените за денонощието не са ваксинирани. Най-много нови случаи има в София - 446 и Варна - 188. Няма област без регистрирани новозаразени през последните 24 часа.

Общо потвърдените случаи на коронавирус в България вече са 569 443. Броят на активните случаи към момента е 79 312, което е с 19 хил. ‬повече спрямо миналата седмица. Настанените в болници се увеличават - 6 912, от които 600 са в интензивно отделение. От 299 новопостъпили в болница 89.30% не са ваксинирани.

СБЛЪСЪК: Трябва ли неваксинираните да си плащат ковид лечението?

Излекуваните през последното денонощие са 536 души, така общият им брой достига 467 058. 

Жертвите на болестта у нас вече са общо 23 073, което означава че за седмица борбата с болестта са загубили общо 799 души. От починалите за денонощието 40 души, 97.50% не са ваксинирани. 

До момента у нас са поставени общо 2 728 389 дози на ваксините срещу COVID-19, като през последната седмица са поставени близо 100 хил. дози. През последното денонощие са извършени 7 156 имунизации. Лицата със завършена имунизация са над 1,4 млн. души. 12 493 души вече са си поставили бустерна доза.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама