Обратно в клас: Купуват щадящи тестове за малките ученици

10:55, 25 окт 21 25 1493 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Министерство на здравеопазването е започнало процедура по закупуване на щадящи тестове за най-малките ученици – тези от 1. до 4. клас, за да се върнат в училище. Това съобщи здравният министър Стойчо Кацаров.

Целта е още следващата седмица обучението за тях да стане присъствено. Тестването трябва да се прави два пъти седмично – най-вероятно това ще става в понеделник и четвъртък сутрин. 

Също два пъти седмично ще бъдат тествани и учителите, които се връщат в училище без документ на ваксиниране или за преболедуване.

Kоронавирусът у нас: Изтече гратисният период за зелените сертификати

Ще осигурим 13 млн. лева за закупуване на щадящите тестове, при които се отделя слюнка от детето, която се изследва. Така ще предпазим другите деца и хората от персонала, както и ще избегнем карантинирането на цели паралелки“, обясни здравният министър. Той поясни, че този метод се ползва в цяла Европа и е напълно щадящ за децата. Целта е министерството да осигури тестовете за поне един месец напред.

За да се върнат децата в клас, родителите трябва да разрешат тестване на децата с щадящи тестове. Това заяви образователният министър Николай Денков във връзка с новата идея на власите как поетапно онлайн обучението в тъмночервените зони да бъде ограничено. Той уточни, че въпросните тестове са били налице и през последните месеци, но родителите не са искали да ги използват. „Няма никакво място за действия, които подриват възможността на нашата образователна система да си свърши работата. Апелирам и към учителското съсловие – да направим следващата стъпка и да осигурим безопасна среда“, допълни Денков, цитиран от bTV.

Държавна фирма източила милиони за фиктивни почивки на ученици

Ние предлагаме тези мерки още от миналата година. Надяваме се, че двете министерства ще бъдат последователни и категорични в налагането на тази мярка, тъй като за нас е важно децата да останат в училище“, каза Пламена Николова от Национална мрежа за децата. По думите ѝ тези родители, които не са съгласни децата им да бъдат тествани с щадящи слюнчени тестове, има изградени механизми, при които детето може да учи от вкъщи, а всички останали – присъствено. „Ние разчитаме в голяма степен да се засили контрола на всички останали мерки също“, каза още Надежда Цекулова.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Райко Илиев 18:54, 26 окт 21

Сайта на Министерство на здравеопазването, хакиран ли е? - не работи вече 10на дни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама