Мартин Владимиров в „Политкаст“: Дебатът за енергийната криза да се отмести далеч от Зелената сделка

11:30, 25 окт 21 / Политкаст 25 1936 Шрифт:
Симеон  Иванов Автор: Симеон Иванов

Можем да очакваме леко поскъпване на цената на електроенергията за домакинствата към началото на следващата година. Регулаторът (КЕВР) вероятно ще се опита да задържи ръста на цената максимално нисък, но в тази сложна ситуация трябва да се има предвид, че винаги когато цената се държи изкуствено ниска, това води до изкривявания на пазара и до финансови загуби за други участници. Задържането на цената за битовите потребители ще има своите последствия и те ще задълбочат финансовата криза в държавния енергиен сектор. Според мен по-разумният начин е домакинствата да бъдат компенсирани директно – със субсидии – с директни кешови трансфери особено за най-уязвимите социални групи, които срещат най-големи трудности да покриват своите сметки. В България в момента те се изчисляват на 30%, заяви в петнайсетия епизод на „Политкаст“ Мартин Владимиров.

България няма как да избегне сътресенията на европейския пазар, тъй като страната ни е една добре свързана част от европейския енергиен пазар. Въпреки това, ако погледнем средните цени в Европа за последните два месеца, у нас продължаваме да имаме по-ниски цени“.

„Факторите за поскъпването на природния газ са многопластови. До голяма степен проблемът се корени във възстановяването на икономиките от ковид пандемията, в съчетание с по-студената пролет, което покачи търсенето на природен газ значително. Съответно големите енергийни компании нямаха възможност да нагнетят достатъчно количество природен газ през лятото, тъй като потреблението беше твърде високо. Така през септември се оказахме без достатъчно газ за отоплителния сезон“.

„От друга страна причината е, че от „Газпром“ ограничиха доставките на природен газ за Европа. Руската компания си изпълнява дългосрочните споразумения с европейските клиенти, но отказва да достави по-големи от договорените количества, въпреки че има капацитета да го направи“.

„Напоследък се говори се, че Русия ограничава доставките, за да принуди ЕС да даде пълен достъп на „Газпром“ до „Северен поток 2“, тъй като газопроводът не може да бъде натоварен на 100%, заради несъответствието на проекта с европейското конкурентно право. Европа е изправена до стената и трябва да се съобразява с руския енергиен диктат, а действията на Русия и изказванията на Владимир Путин през последния месец представляват шантаж“.

„Няма повод за истерия, трябва целият дебат върху енергийната криза да се отмести далеч от европейския Зелен пакт (сделка). Причината за кризата е свързана именно със зависимостта от изкопаеми горива. Заключенията от енергийната криза са, че Европа трябва да засили своите действия за премахване на изкопаемите горива от своя енергиен микс. Колкото по-зависима е Европа е от тях, толкова по-неустойчив ще бъде пазарът в бъдеще. Средствата, които всички европейски държави получават от търговията с емисии може да се инвестират в разширяване на капацитета от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ)“.

„Модели изготвени от Центъра за изследване на демокрацията показват, че при 100% зелена енергия, плюс АЕЦ Козлодуй, системата остава стабилна и без недостиг на електроенергия, т.е. няма да останем на тъмно и студено, както ни плашат политиците, ако имаме само ВЕИ“.

„Ако оставим климатичната идеология и нуждата от опазване на природата настрана, от чисто икономическа гледна точка ВЕИ са по-изгодни и по-евтини от всички други възможни източници“.

„Въглищните централи в Маришкия басейн нямат икономическа логика не заради Зелената сделка, а заради бизнесмодела им. Когато цената на електроенергията се върне на нормални равнища, те отново ще са на загуба. Същевременно България е залята с европейски средства за трансформация на въглищните райони. Вместо да начертаем един последователен дългосрочен план как да променим тези райони, ние си заравяме главата в пясъка и смятаме, че бурята ще ни отмине, но тези централи ще продължат да бъдат неефективни и да бъдат във фалит“, каза още Мартин Владимиров. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама