БЕХ иска дял в собствеността на „Топлофикация София“

17:27, 25 окт 21 / София 25 2192 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Ние сме достатъчно отговорни хора и не можем да си позволим един двумилоенен град да остане на студено. Това заяви заместник-министърът на енергетиката Мирослав Дамянов.

Ще бъде създадена работна група в спешен порядък, която да се опита да намери решение на хроничните проблеми с „Топлофикация-София“, която дължи стотици милиони левове на „Булгаргаз“ за природен газ.

Валентин Николов от БЕХ предупреди, че до края на годината ще има ново натрупване на дълг на „Топлофикация София“ към „Булгаргаз“. „БЕХ ще предложи на своя принципал Министерството на енергетиката евентуалното придобиване на собственост в „Топлофикация София“. Ще се създаде работна група с участието на БЕХ, МЕ, Столична община, „Булгаргаз“ и „Топлофикация-София“, която ще извърши оценка на възможните варианти за излизане от кризата“, каза той.

Изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Николай Павлов подчерта, че „Топлофикация София“ няма право да ползва природен газ без да го плаща. „Разполагат с още 24 часа, за да платят по договора, но трябва да се намери трайно решение на проблема, за да не се окаже следващия месец в същата ситуация“, добави той, цитиран от БГНЕС..

Павлов заяви, че договорите на „Булгаргаз“ към всички клиенти са еднакви, а не са феодални. Те отговарят на изискванията на Закона за енергетиката. „Неустойката за забавяне не е феодална. Всички условия в договорите са ясно разписани и отговарят на условията за търговия с природен газ. Това е сложна търговия, доставките се предплащат. Освен банкова гаранция понякога се изисква и финансово плащане“, каза Павлов. Той заяви, че ако от „Топлофикация София“ смятат, че договорът им с „Булгаргаз“ е феодален, тогава могат да се обърнат към други доставчици.

Столична община обвини държавата, че не иска да помогне на „Топлофикация“

Държавата не иска да компенсира загубите на „Топлофикация София“, обяви на брифинг по-рано председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев. Заради резкия скок в цената на природния газ на 7 октомври бе сформиран преговорен екип на общината, който да търси помощ от Министерството на енергетиката и Министерстерството на икономиката.

СОС ще иска компенсации от държавата, за да не поскъпне парното

Ние от преговорния екип няма с кого да преговаряме - няма отговори на нашите писма и не беше чут гласа ни за механизма за компенсация. И днес търсих министъра на икономиката с молба за среща“, каза той, цитиран от „Дневник“.

Георгиев обвини държавата в безотговорно поведение и призова директора на „Булгаргаз“ да прояви повече здрав разум относно дълга на общинското предприятие, а министерствата на енергетиката и на икономиката веднага да предприемат действия.

Столичната община настоява „Топлофикация София“ да бъде третирана от служебното правителство, както частния сектор и да получи компенсации. Кабинетът на Стефан Янев прие мерки за компенсиране на повишените цени на електроенергията, но не и на природния газ. КЕВР е одобрила през юли цена от 47 лева за мегаватчас на „Топлофикация София“ , но отоплителното дружество сега е принудено да купува при двойна цена.

Заради скъпия ток: Компенсират бизнеса със 110 лв. за мегаватчас

Общинското отоплително дружество дължи 130 млн. лева към доставчика „Булгаргаз“, който предупреди, че днес е последният срок да си ги получи, иначе ще прекрати договора за доставка на природен газ.

Според Георгиев обаче София няма да остане без парно. „Невъзможно е това да се случи, защото ще засегне енергийната система на страната“, коментира той и увери, че топлоподаването към софиянци няма да спре през цялата зима.

„Топлофикация София“ регулярно си изплаща дълга, като е погасила 75% от него за тази година. За октомври приходите са от 30 млн.лева и 20 млн. от тях са преведени на „Булгаргаз“, посочи Георгиев. Той напомни, че договорът с доставчика е с неизгодни клаузи за общинското дружество, но „Булгаргаз“ отказва те да се предоговорят.

БЕХ готови да изкупят дълга на „Топлофикация София“

Преди това от Българския енергиен холдинг заявиха, че са готови за пореден път да изкупят дълга, за да не останат столичани на студено.

„Сега ние можем да предложим единствено палиативно решение, т.е. това, което се е предлагало досега, а именно дългът на „Топлофикация-София“ към „Булгаргаз“ да премине към БЕХ в размер на 121 млн. лв., както е поискал „Булгаргаз“, каза в ефира на БНТ шефът на БЕХ Валентин Николов.

Според него холдингът не може до безкрая да изкупува дълговете на столичната топлофикация, тъй като по този начин дружеството може да изпадне в несъстоятелност.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама