Коронавирусът у нас: 162 лаборатории ще правят безплатни тестове

17:50, 26 окт 21 25 2527 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Министерството на здравеопазването публикува списък на 162 лечебни заведения с лаборатории и самостоятелни медикодиагностични лаборатории, с които е сключен договор за бързи антигенни тестове.

Съгласно договорите, тези болници и лаборатории работят с безплатно предоставени от Министерството на здравеопазването тестове. Пределната цена, която те могат да определят за пробовземането и административната работа, свързана с отчитането на резултатите в НЗИС и издаването на сертификат за изследване, е до 10 лв.

Прави впечатление обаче, че в някои области предлагането ще е изключително ограничено, а в област Русе все още няма подписан договор с нито една лаборатория.

Пълния списък може да видите ТУК. 

Рекорден брой заразени и починали от началото на пандемията

Нов черен рекорд в борбата с пандемията. През вчерашния ден са отчетени най-висок брой новозаразени и починали от началото на пандемията през март 2020 г. 5863 са новите случаи, като от тях 86% са неваксинирани. Направени са 51 688 теста, което означава, че положителните проби са над 11%.

Починали за денонощието са 243 души, заразени с вируса, като над 96% от тях са били без ваксини. Като оздравели са отчетени 2022. В болница се лекуват 7128 пациенти, като 608 от тях са в интензивни отделения. Най-много са новите случаи в София-град – с 1735. Следва Пловдив (538) и Варна и Благоевград (с по 317).

През последното денонощие са били поставени 15 166 ваксини. Хората със завършен ваксинационен цикъл у нас вече са 1 448 683. С бустерна доза са 13 101 души.

Частичен локдаун за неваксинираните?

Ако заболеваемостта в страната не бъде овладяна, нараства лавинообразно и достигне над 1 000 заразени на 100 000 души и запълване на леглата за неинтензивни грижи над 9 000, ще се реши за въвеждането на локдаун. Това обяви пред Нова телевизия зам.-здравният министър д-р Александър Златанов.

„Ние сме на принципа към определен момент да се въвеждат необходимите мерки. Ако се стигне до там, ще започнем с частичен локдаун за неваксинираните. Ограничаване на времето, в което ще могат да излизат извън къщи”, добави той.

В момента 7 000 души с коронавирус са настанени в лечебни заведения. „Почти над 600 пациенти са в интензивните отделения. При положение, че на този етап сме разкрили около 700 легла за интензивни грижи. Към момента, според необходимостите, поетапно разкриваме легла за лежащи COVID пациенти”, уточни той. Златанов увери, че от здравното министерство имат готовност да увеличат още интензивните легла, но за сметка на други дейности. „Опитваме се всячески да не спрем спешните оперативни интервенции, операции и други”, добави зам.-министърът.

Относно зеления сертификат Златанов беше категоричен, че от министерството нямат никакво намерение да се откажат от тази мярка. По думите му рестрикцията е въведена напълно адекватно в точния момент.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 11:39, 26 окт 21

Винаги във вторник е така, отчитат няколко дена вкупом. Процентът е 11, т.е. има спад.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама