БЛС даде Здравната каса на прокуратурата, ДАНС и финансовата инспекция

14:00, 26 окт 21 25 1652 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Българският лекарски съюз сезира прокуратурата, ДАНС и Агенцията за държавна финансова инспекци  за незаконосъобразни действия от страна на ръководството на Национналната здравноосигурителна каса.  

Преди ден БЛС обвини НЗОК, че се готви еднолично да преразпределя средства, игнорирайки договорните партньори – съсловните организации на лекарите и зъболекарите, както изисква законът.

В основата на недоволството е обявеното в петък допълнително разпределение на 39 млн. лв. месечно между 207 болници в страната, които лекуват пациенти с Covid. Според съсловната организация, раздаването на пари „на калпак“ не е справедливо и са подали други свои предложения до Надзорния съвет на НЗОК, пише Mediapool.

„Парите на НЗОК не са собственост на Надзорния съвет или на управителя на касата, за да бъдат разпределяни еднолично и под натиск“, коментираха от БЛС.

Предложението на НЗОК е всяка болница, в която 10% от леглата ѝ, определени за Covid-пациенти, са заети, да получи пълните си бюджети за септември, октомври и ноември месец. Съгласно това предложение: болница, с определени 10 легла за лечение на Covid-пациенти, която е приела дори един пациент ще получи пълния си бюджет без да е необходимо да работи и да отчита дейност от този момент нататък.

Лекарският съюз се обявява против това решение и настоява за преговори. Съсловната организация предлага неизразходваните средства от бюджета на НЗОК да се разпределят на работещите в първичната и в специализираната извънболнична помощ, и в болничната помощ.

Организацията настоя незабавно да ѝ бъдат предоставени разчети за разпределението на средствата по лечебни заведения до края на годината, които да бъдат обсъдени между ръководствата на НЗОК и БЛС на публична, открита среща, излъчвана онлайн в реално време.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама