Абсурдът „Шишман“ – прах, кал и една парализирана община

15:00, 26 окт 21 / София 25 3593 Шрифт:
Симеон  Иванов Автор: Симеон Иванов

Вероятно от Столична община се надяват покрай всички политически страсти да сте забравили за ремонта на ул. „Цар Шишман“ в центъра на града, така както искат да забравите и за назначението на Ивайло Иванов за шеф на Столичния инспекторат. Ние от „Философия за София“ обаче не сме забравили и за двете, а още през май зададохме въпроса дали ремонтът на „Шишман“ ще се превърне в скъпоструващо фиаско в стил „Графа“.

На този въпрос обаче няма да можем да отговорим още поне няколко месеца, тъй като финалната част на ремонта се отлага за пролетта, поради липсата на избран подизпълнител, който да положи настилката, уличното осветление, както и да завърши всички финални аспекти на ремонта. С други думи, до момента е завършен ремонтът на подземната инфраструктура – топлопреносна, водопроводна и електропреносителна.

За да не се налага цяла зима живущите и работещи около улицата да ходят в калта, сега на „Шишман“ се полага временен асфалт, колкото да се изкара зимата. Логично асфалтът следва да бъде изцяло изкъртен и премахнат, щом дойде заветният момент да се завърши ремонтът. Излишно е да казваме, че това са допълнителни разходи, въпросът е защо се стига до поредното безумие и то в представителната част на града – центъра.

Снимки: Topnovini.bg

Столичната управа би трябвало да е била наясно, че на този ремонт се гледа под лупа след всичките им безхаберия, и въпреки това взимат поредното тесногръдо решение, което да отбива номера и разбира се, да се плаща с пари на данъкоплатеца. При така създалата се ситуация вероятно временният асфалт е най-удачното решение, проблемът е, че се стига дотук поради тотална липса на планиране и капацитет.

Виждаме и как вече от месеци насам Йорданка Фандъкова не се появява често публично (отчитаме факта, че в момента кметът е с коронавирус и под карантина). Докато преди постоянно беше по обекти и откривания, и присъстваше в публичното и медийно пространство, вече почти не я виждаме. До такава степен, че сякаш нямаме кмет – все едно от нас се очаква да я оставим со кротце со благо да довърши мандата, да разпределя порциите, а София да продължава да тъпче на едно място, пък следващите управляващи да му мислят. За сметка на това виждаме налагането на вероятно следващия кандидат кмет на партия ГЕРБ и нов председател на Столичния общински съвет – Георги Георгиев.

Очевидно надеждите, че Йорданка Фандъкова и екипът ѝ са си взели поуки от всички скъпоструващи провали, са били напразни. Ремонтът на „Шишман“ е поредното доказателство за тоталната неспособност да се управлява ефективно, модерно, по европейски и изобщо да срещат очакванията на живеещите в София.

Назначението на Ивайло Иванов бе вчера, „Шишман“ е днес, утре ще е друго фиаско, обидно за всеки гражданин, който очаква и изисква адекватно управление на града, в който живее. Най-добре е да се настроим и да очакваме най-лошото, за да няма разочарования – те просто толкова си могат и определено им е време да си ходят.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама