80% спад в оборотите на заведенията след въвеждането на зелен сертификат

15:12, 27 окт 21 25 2107 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Над 80% спад на оборотите в заведенията се наблюдава в първите два дни, след като зеленият сертификат стана задължителен за посещение на местата за хранене и развлечения. Това показват данни на браншовите организации на заведенията.

„Въпреки че по-голяма част от бранша положи сериозни усилия и осигури персонал, който да отговаря на изискванията, клиенти няма. Някои от най-оборотните заведения в България отбелязаха дори ден с 0 резервации“, съобщиха те.

От бранша обвиняват за това здравния министър, който според тях е дискриминирал няколко сектора от българската икономика, като ги задължи да работят само с персонал и клиенти със зелен сертификат, но е оставил отворена по-голямата част от държавата. По този начин повечето хора не желаят да се сдобият с документа единствено, за да отидат на кафе, театър, кино или фитнес.

Собствениците на заведения критикуват здравните власти за начина, по който зеленият сертификат бе въведен без гратисен период и признаване на наличие на антитела. Освен това обявиха, че няма достъп до обявените от държавата безплатни антигенни тестове и липсва каквато и да е държавна подкрепа за бизнеса.

Заведенията посочват, че в условията на стремглаво нарастващите цени на ток, горива и хранителни стоки и с приходи, които дори не се доближават само до битовите разходи, бизнесът е обречен

Ето защо от бранша обявиха, че ще се включат в протеста на обединения български бизнес, който е насрочен за утре. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама