Анализ на американски експерти: Има риск от технически срив на „Топлофикация София“

13:58, 29 окт 21 / София 25 2012 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Анализът за състоянието на „Топлофикация София“, изготвен от американската консултантска компания „Black & Veatch“ Management Consulting бе качен днес на сайта на Столичната община. На вчерашната сесия на Столичния общински съвет (СОС) бе поискано от „Демократична България“ той да бъде предоставен на съветниците. Мнозинството от ГЕРБ-СДС отказа с мотива, че докладът е „технически“, а и още не е преведен от английски. Той бе поръчан от СОС на 27 април т.г. като финансирането е от Агенцията за търговия и развитие на САЩ в размер на 921 хил. долара и е предоставен на общината на 29 септември.

Наред с доклада, преведен на български, е представена и презентация „Проект за модернизация на „Топлофикация София“. Тя съдържа изводите и препоръките на експертите. В нея се посочва, че основното оборудване на дружеството е на над 70 години, а гаранционните срокове са изтекли преди повече от 40 години и осигуряването на поддръжка и резервни части е почти невъзможно. Американците оценяват високо старанието на техническия персонал на „Топлофикация София“ да поддържа остарялото съоръжение. „Работниците са герои, че успяват да оперират с това оборудване“, отбелязват американските експерти.

Първите парогенератори на ТЕЦ „София“ са пуснати в експлоатация от 1957 г. до 1964 г., тези на ТЕЦ „Изток“ са включени през 1964 г., като последният е от 1989 г., се посочва в доклада.

Оборудването на ТЕЦ „София център“ и ТЕЦ „Земляне“ са постоянен екологичен риск за големите жилищни квартали в близост до тях. „Съществуващите инсталации не могат да покрият нормите за емисии на азотни оксиди, а дерогация (изключение от прилагането) повече не е възможна“.

„Топлофикация София“ осигурява топла вода и отопление, но произвежда и електроенергия. Нейният дял обаче е прекалено нисък и това е причина за слабата ефективност и нарастващите финансови загуби - 245 млн. лева за последните пет години. Това води и до натрупване на огромни дългове - над 700 млн. лева към Българския енергиен холдинг. Общо задълженията са за над 1 млрд. лева и се увеличават, защото всеки месец „Топлофикация София“ плаща нарастващи глоби за превишени емисии азотен окис.

Евентуален фалит на дружеството ще бъде платен от данъкоплатците“, се посочва в презентацията на доклада на „Black & Veatch“ Management Consulting.

Това състояние на отоплителното дружество крие сериозен риск всеки момент да се стигне до финансов или технически срив, който би оставил мнозинството от живеещите в София без парно. Което би довело до пренатоварване на електропреносната мрежа на града, поради преминаване на отопление на ток или до екологична катастрофа, ако масово се премине на твърди горива, се посочва в презентацията.

Сега активите на софийската топлофикация са следните: капацитетът за производство на електроенергия е едва 238 мегавата, а за топлинна мощност - 4186 мегавата.

БЕХ купи дълга на „Топлофикация София” към „Булгаргаз”

Американските консултанти предлагат първи стъпки за оздравяване на дружеството. Изграждане на когенерация за производство на електроенергия в ТЕЦ „Люлин“ и ТЕЦ „Изток“, всяка с мощност 240 мегавата, както и инсталация за изгаряне на RDF отпадъци, пише „Дневник“. 

Друга стъпка е подобряване на топлопреносната мрежа, с което ще се търси включване на още 15% от домакинствата, което ще доведе до ръст на приходите. Трябва да се осигури свързване между ТЕЦ-овете и при възможност в бъдеще да се извърши „безпроблемен преход към водород“.

Финансирането на модернизацията на мощностите ще бъде осигурено от водеща международна финансова институция, която ще бъде избрана чрез търг. „Финансовата структура на проекта предвижда реализацията му да бъде съчетана с минимизиране на цените на услугата за софиянци“, се посочва в презентацията. На няколко места се подчертава, че сметките за абонатите ще бъдат намалени.

Като очаквани резултати от модернизацията на „Топлофикация София“ са повишени приходи от продажба на електроенергия, по-чиста околна среда в София и възможност за обслужване на задълженията в дългосрочен план.

Според анализа на „Black & Veatch“ Management Consulting предложеният план за действие може да бъде изпълнен „приблизително за четири години“, ако бъде одобрен от Столичния общински съвет.

Днес зам.-кметът по финансите на Столичната община Дончо Барбалов, председателят на енергийната комисия на СОС Прошко Прошков и изпълнителният директор на „Топлофикация София“ дадоха разяснения за медиите по доклада. От САЩ в представянето се включи г-н Сесил Лорънс, ръководител на техническия екип, изготвил анализа.

„Технологията, която ще изберем за „Топлофикация София“ ще може в бъдеще да работи и с водород, тя ще бъде приспособима за работа с водород“, обясни Лорънс. Преди това трябва да се замени старото оборудване, което отдавна е приключило своя технически живот. Ние предлагаме план с комбинирани варианти за енергийната ефективност, за обновяване на разпределителната мрежа... Нашият план залага на 20-годишна цел напред, за да се подобри състоянието на „Топлофикация София“.

Предложеният план от американците е дългосрочното решение на проблема, докато краткосрочното е да се запази поносимата цена за потребителите на услугата в София тази зима, посочи Прошко Прошков. Той отново подчерта, че Столичната община очаква компенсации от държавата за „Топлофикация София“ заради рязкото покачване на цените на електроенергията и природния газ.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама