Борисов към Василев за дебата: И аз искам да ритам с Мбапето

16:50, 29 окт 21 / Избори 2в1 25 2088 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Бившият премиер Бойко Борисов обвини служебното правителство, че атакува ГЕРБ, за да спаси „потъващия „Радев Су“ за провала с пандемията и нарушението на конституцията“. Коментарът му дойде малко след като Министерството на регионалното развитие и благоустройство, заедно с МВР и Националната агенция за приходите (НАП) дадоха пресконференция за злоупотребите при строителството на магистрала „Хемус“.

На нея стана ясно, че според МРРБ през 2020 г. не е имало спешна необходимост да се раздадат 1 млрд. лв. на фирми чрез т. нар. „инхаус“ процедура. 

Думите на Борисов са препратка към сюжета със заседналия край резерват „Яйлата“ кораб „Вера Су“, който бе изтеглен преди дни.

Рашков: Авансите за „Хемус“ са отивали за купуване на избиратели

За Борисов „инхаус“ процедурата не е порочна

Според Борисов той е реализирал мащабен проект, който се е виждал добре от дрон. По думите му неговият единствен интерес е бил да изравни Севера и Юга и се е опитал да стане по най-бързия начин. „Инхаус“ процедурата може да бъде порочна, само ако бъде на висока цена. За всеки даден аванс е сложена банкова гаранция. Парите не са дадени току-така“, посочи Борисов. А бившият вицепремиер Томислав Дончев побърза да обясни, че „инхаус“ не означава нещо незаконно и тези пари, които са дадени за авансови плащания, не са били откраднати.

Според лидера на ГЕРБ целта на пресконференцията на МРРБ била да се отвлича вниманието от провала на служебното правителство в борбата с коронавируса и нарушението на Конституцията от страна на президента Румен Радев и бившия служебен министър Кирил Петков. Той все пак отбеляза, че би подкрепил промени в закона, които да позволят на българи с двойно гражданство да участват в управлението на страната.

За дебата с Василев: И аз искам да ритам с Мбапето

Относно „хвърлената ръкавица“ от страна на Асен Василев за публичен „грамотен дебат“, Борисов заяви: На мен знаете ли как ми се играе една контрола с „Пари Сен Жармен“, така да се надиграем, да се надбягвам с Мбапето. Той ще ме надбяга, но само фактът, че ще застане да тича до мене, ме издига“.

Борисов допълни изказването в свой стил с обяснението, че Василев „не може да го надбяга“. Определи го като „много умен, но мошеник“. Бившият министър-председател предложи вместо него на дебат с Асен Василев да отиде Делян Добрев, който е водач на листата на ГЕРБ в Хасково, защото също бил завършил „Харвард“.

И все пак Бойко Борисов изрази готовност за дебат само ако преди това има публичен разговор между подкрепения от ГЕРБ кандидат Анастас Герджиков и кандидата за втори президентски мандат Румен Радев. „След Радев - Герджиков ще им дам дебат по всяка тема“, закани се той, цитиран от „Дневник“.

За бюджета по трънска логика

Прилагайки, както той се изрази, „трънската логика“ и „елементарни преобразования“ Борисов допусна, че при управлението на Асен Василев бюджетът е би трябвало да има с 4 млрд. лв. повече, ако е вярно допускането на доскорошния финансов министър, че при управлението на ГЕРБ има недостиг от 8 млрд. лв. „Вече би трябвало 4 млрд. повече да имат в бюджета, ако е вярно това, което той казва че 8 млрд. изчезнали. По пътя на трънската логика и елементарните преобразования стигам до извода, че за 7 месеца 4 млрд. е трябвало да има повече“, каза бившият премиер, като добави, че „всеки финансист, завършил в един трънски техникум или гимназия в Банкя, знае, че увеличените приходи в бюджета се дължат на инфлацията.

За ваксините и прокуратурата

А относно това, че здравният министър д-р Стойчо Кацаров е сезирал прокуратурата за разпространяването от страна на лидера на ГЕРБ на фалшива новина за срока на годностна ваксините на „Pfizer“, той заяви: „И този ме дал на прокурор. Той трябва да бъде разследван първи“.

Купуването и продаването на гласове са престъпления!

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 09:30, 30 окт 21

Този е изперкал съвсем. Къде са психиатрите?

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама