Под 15% от българите планират зимна ваканция

11:04, 30 окт 21 25 1483 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

В разгара на четвъртата вълна на коронавируса 730 хиляди пълнолетни българи (12.8%) заявяват, че планират поне едно туристическо пътуване или почивка през предстоящия зимен сезон 2021/22 г. Това показват данните на Министерството на туризма от представително проучване за нагласите на българите спрямо предстоящия зимен сезон и намерението им за почивка.

Изводите сочат, че традиционно пътуването като турист е в по-висока степен застъпено сред жителите на столицата и областните градове. Основните притеснения са свързани с финансовия фактор и с вируса на COVID-19 в сравнително близка степен, сочат данните.

Близо 5% от българите имат нагласата да пътуват в чужбина, независимо от пандемията.

Боровец и Банско са най-евтините ски курорти в Европа

Общо 74% от пълнолетните българи оценяват потенциала на зимния ни туризъм като добър - според близо милион и половина българи условията за настаняване, инфраструктурата и специализираните съоръжения, които се предлагат в България, са „определено добри“, а според 2.7 милиона оценката е „по-скоро добри“. Малко над половината от запитаните - 54.6%, са на мнение, че българските зимни курорти отбелязват напредък и подобрение в предлаганите условия за туризъм, сочат данните, пише „Дневник“.

Най-голям потенциал за туристическия сектор към момента представляват хората на възраст между 18-44 год., които формират 80% от категорията на активно търсещите подходящи предложения. 37% от тях са в категорията с 2-3 хил. лева месечен домакински доход.

Като цяло при планиране на почивката си, българинът се ръководи в голяма степен от преките си впечатления - 36% посочват като важен при избора фактор препоръка от близки и познати, а 34% се опират на преки, лични впечатления от конкретно място.

Как ще започне зимният сезон в България в момента все още е неизвестно заради много случаи на зараза, заради които мениджърите в курортите се опасяват, че ще загубят основната си клиентела - туристи от Великобритания и Ирландия. Очакването е отново да доминират българските им гости. 

Засега ползването на лифтовете се предвижда да е без сертификат

На този етап се предвижда зимният сезон да започне без изискването за представяне на зелен сертификат за достъп на туристите до ски съоръженията. Това е обявила министърът на туризма Стела Балтова на онлайн среща с представители на зимните курорти след като през седмицата се разбра, че се обмисля и за тях да се изисква ползвателите да са тествани или ваксинирани. Все пак Балтова отбелязва, че правилата се определят от здравните власти е необходимо да се спазват заповедите на министъра на здравеопазването и предписанията на съответната здравна инспекция.

Пред бизнеса Балтова е представила подготвения Здравен протокол за зимния сезон, чието съгласуване с Министерството на здравеопазването предстои до няколко дни, съобщават от Министерството на туризма.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама