Реклама за хиляди: Не се прави така

12:00, 01 ное 21 25 2545 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Без да иска Министерството на здравеопазването преподаде урок на студентите по „Маркетинг и реклама“ как не се прави реклама. Особено такава за хиляди левове. Точно с тези средства са създадени колажите, които ведомството разпространява вече от няколко седмици в социалните мрежи и които буквално поставиха хората в недоумение кой е този „умник“, който ги е създал.

Тук обаче основният проблем не е, че са дадени едни не малко пари за няколко картинки. Проблемът е в посланието. Получава се нещо като онези снимки на кутиите за цигари с разложени вътрешности, които принудиха хората да започнат да си купуват калъфчета, с които да ги закриват, но не и да спрат да пушат.

На фотосите на здравното министерство се показват младежи, които купонясват на концерт, и човек, който тъжно гледа през болничния прозорец. Виждаме дядовци, които играят шах в парка, и възрастен мъж на системи в лечебно заведение. По този начин се сее видимо разделение – така, както плявата се отделя от житото. Внушава се, че едни хора са по-долно качество от други. Че има добри и лоши. Умни и идиоти. Мъдреци и дебили. А така не се прави. Никой няма законово и морално право да накърнява избора на другия и да се заиграва със страховете му.

Впечатлението, което се създава, е, че ваксинираните се присмиват на неваксинирания човек, борещ се за живота си. На всекиго е ясно каква е целта на снимките, но когато искаш да рекламираш нещо толкова важно, би било добре да подхождаш с повече такт. А подобен тип комуникация, идваща точно от министерство и предавана по толкова неподходящ начин, по-скоро би подринала авторитета на институцията, отколкото да окаже някакъв ефект върху тази толкова сериозна тема.

Всъщност основният проблем с ваксинацията у нас е точно в липсата на достатъчно добра комуникация. Защото въпреки всичко, българинът не е глупав. И страхът му не е породен толкова от конспиративни теории, колкото от невъзможността за взимане на информирано решение. Отстрани изглежда така, че здравните власти целенасочено или не пренебрегват ясно аргументираните призиви, основани на научни факти и доказателства, а говоренето им по-скоро се базира на принципа „яко ще се мре“.

И каквото и да си говорим, отговорността за това е на държавата. Тя имаше предостатъчно време да демонстрира рекламните и комуникационните си умения и да убеди хората, че ваксините са не само наложителни, но и безопасни. Вместо това обаче дълго време имаше затишие и тук-таме объркани информационни послания, които даже засилиха скептицизма.

По едно време по националните телевизии започна да се върти клип за популяризацията на ваксинацията, но и в него отново липсват ясни отговори на страховете на хората. Като цяло сюжетът показва, че само ако се ваксинираме, ще можем отново да се срещаме с близките и приятелите си, да пътуваме и да се забавляваме. Но той по никакъв начин не таргетира посланието към съответните социални групи, които имат своите страхове от поставянето на ваксина. Освен това видеото нито е криейтив издържано, нито запомнящо се. За много по-малко от 10 милиона лева можеха да наемат една добра рекламна агенция, която да измисли вдъхновяващи слогани, каращи те да се замислиш. Едва ли има човек у нас, който да не я знае „краварката в левия ъгъл“, например.

На българина още по време на първия локдаун му стана ясно, че ако не се ваксинира, няма да може да ходи на дискотека. Никоя реклама или масова комуникационна кампания обаче не му обясни няколко прости неща - какви може да са страничните ефекти, защо трябва да се ваксинира, след като е преболедувал вируса, водят ли ваксините до безплодие, променят ли човешкото ДНК и прочее и прочее. И за това той е принуден да се информира от материали на сайтове с компроментирана репутация. И това ще продължи, докато държавата се държи неадекватно.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама