Спират плановите операции и прием в болниците в цялата страна

16:31, 03 ное 21 25 1863 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

От утре, 4 ноември, временно се преустановяват плановият прием и плановата оперативна дейност в лечебните заведения на територията на страната. Изключение се допуска за дейностите, свързани с трансплантация на органи, тъкани и клетки, диагностиката и лечението на пациенти с онкологични и онкохематологични заболявания, дейностите по асистирана репродукция и ражданията, независимо от метода на родоразрешение, дейностите по рехабилитация, продължително лечение и психиатрична помощ. Това е посочено в заповед на министъра на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров, издадена днес, съобщиха от здравното ведомство.

По този начин, от една страна, ще бъде облекчен натискът върху болниците, а от друга – ще се даде възможност ненатоварени отделения да бъдат преструктурирани в COVID-звена и медицински екипи да бъдат пренасочени за обслужване на пациенти с COVID-19.

В същата заповед изчерпателно са посочени всички документи за ваксинация, преболедуване и изследване за COVID-19, които у нас се признават за „зелен сертификат“. За всеки от документите е посочен и срок на валидност. Цялата заповед може да видите тук.

„Делта плюс“ вариантът вече циркулира в България

Коронавирусът продължава интензивно да мутира. Засякохме при цели 16 от 440 проби в началото на октомври новия „Делта плюс“ вариант на COVID-19. Това съобщи директорът на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) проф. Ива Христова.

Случаите са регистрирани основно в Бургас, Варна и София и няколко в Перник и Кюстендил.

По първоначални данни този вариант се разпространява с 10% по-бързо от „Делта“. Той обаче не е антигенно различен и ваксинираните имат имунитет срещу него, уточни проф. Христова.

Пореден ден с близо 6 хил. заразени

През последните 24 часа у нас са регистрирани 5863 нови случая при 44 814 направени теста, сочат данните от Единния информационен портал. Това означава, че 13,08% от взетите проби са дали положителен резултат.

86.51% от новозаразените за денонощието не са ваксинирани. Най-много нови случаи има в София - 1287, Пловдив - 572 и Варна - 496. Няма област без регистрирани новозаразени през последните 24 часа.

Общо потвърдените случаи на коронавирус в България вече са 614 362. Броят на активните случаи към момента е 105 543. Настанените в болници се увеличават и вече са 8 149, от които 696 са в интензивно отделение. От 999 новопостъпили в болница 89.99% не са ваксинирани.

СБЛЪСЪК: Трябва ли неваксинираните да си плащат ковид лечението?

Излекуваните през последното денонощие са 2587 души, така общият им брой достига 484 365. 

Жертвите на болестта у нас вече са общо 24 454. От починалите за денонощието 145 души, 91.03% не са ваксинирани. 

До момента у нас са поставени общо 2 893 502 дози на ваксините срещу COVID-19, като през последното денонощие са извършени 18 804 имунизации. Лицата със завършена имунизация са над 1,5 млн. души. 20 308 души вече са си поставили бустерна доза.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама