Нарастващият брой COVID болни може да доведе до недостиг на подвижни урни

08:45, 03 ное 21 / Избори 2в1 25 1379 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

При нарастващия брой болни от коронавирус в последните дни може да се стигне до липса на капацитет за подвижни избирателни секции. Това заяви говорителят на ЦИК Цветозар Томов в ефира на bTV.

Той обясни, че никой не бива да бъде лишен от правото си на глас и призова всички изолирани или карантинирани по-скоро да подадат заявленията си за гласуване с подвижна урна.

„За да можем да се изправим пред проблема, ако има такъв, и да търсим как да го решим. Тези секции се съставят от кметовете по общини. Не са възниквали досега затруднения с липса за капацитет за разкриване на подвижни секции и ако комисията се изправи пред подобен проблем - трябва да търсим алтернативно решение“, коментира Томов.

Според него изборите 2 в 1 ще протичат по-бавно, а предвид пандемията и трети поред за година парламентарен вот активността може да ни изненада.

Томов изрази и личното си мнение, че броенето на всяка разписка от машината за гласуване не е добра идея.  „Не бива да се прави така. Трябва ни добра извадка, че всичко работи добре в противен случай ликвидираме едно от най-съществените преимущества на машинното гласуване - възможността да се ликвидира субективния фактор при броенето“, каза говорителят на ЦИК.

Той обясни и че досега не е имало регистрирано разминаване между ръчно броене и машинно, както и че в Избирателния кодекс е записано, че официалният документ е машинният протокол.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама