Малките ученици се връщат в клас най-рано на 10 ноември

20:10, 03 ное 21 25 1896 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Най-рано децата могат да се върнат в училище от 10 ноември, ако бъдат доставени дотогава щадящите тестовете за установяване на коронавирус. Това обяви образователният министър проф. Николай Денков след среща с отрасловия съвет за тристранно сътрудничество в системата на средното образование.

На нея беше решено всички деца от 1. до 4. клас в общините, където 14-дневната заболяемост е над 500 на 100 000 души, да бъдат тествани с щадящи тестове два пъти седмично в училищна среда. За педагогическия и непедагогическия персонал също ще се изисква тестване, ако лицата не притежават сертификат за ваксинация, преболедуване, антигенен, или PCR тест. Единствено изключение ще правят децата със специални образователни потребности, които ще се тестват вкъщи. „В дните понеделник и четвъртък в началото на деня ще се отделят 30 минути за тестване, при промяна на дневния режим“, каза образователният министър, цитиран от bTV. 

Минималният праг за връщане на учениците от 1. до 4. клас в училище ще бъде поне 50% от тях да имат такова желание. За учениците, чиито родители не желаят децата им да бъдат тествани, обучението ще бъде организирано синхронно или асинхронно, в зависимост от възможностите на училището.

При огранизацията на тестването в училище ще се включат и медицински специалисти, родители, медиатори, педагогически и непедагогически персонал. Те ще трябва да имат валиден документ за ваксиниране или преболедуване или да се тестват 2 пъти в седмицата. Педагогическите и непедагогическите специалисти, ангажирани с тестването, ще получат допълнително възнаграждение. Средствата ще бъдат осигурени от бюджета за 2021 г. за двата месеца до края на годината. Размерът на това възнаграждение ще бъде определен в анекс към Колективния трудов договор.

Министър Денков не коментира подробности около завръщането на по-големите ученици в клас.

Отново променят правилата за зеления сертификат у нас

По-рано министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров издаде нова заповед, която определи условията, при които учениците могат да се върнат към присъствено обучение. Според нея в общините, където 14-дневната заболеваемост е над 500 на 100 000 население ще се изисква осигуряване на безопасна среда, както и тестване на всички деца с щадящи тестове два пъти седмично. За педагогическия и непедагогическия персонал също ще се изисква тестване, ако лицата не притежават сертификат за ваксинация, преболедуване или антигенен, или PCR тест.

В общините, където 14-дневната заболеваемост е между 250 и 500 на 100 000 население, училищните власти могат да избират между два варианта – 100% присъствено обучение при осигурена безопасна среда с щадящи тестове, или без тестване, но за 50% от паралелките по ред, определен от просветния министър.

При 14-дневна заболеваемост под 250 на 100 000 население не се изисква тестване на деца и персонал.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама