Отново променят правилата за зеления сертификат у нас

19:24, 03 ное 21 25 1961 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Въвеждат нови сроковете за валидност на зелените сертификати. Промяната е регламентирана с нова заповед на здравния министър Стойчо Кацаров. В страната ни вече ще се признават и COVID сертификати, издадени и в други страни, извън EС.

При имунизиране с еднодозов препарат зеленият сертификат става валиден от 15-ия, а не от 14-ия ден, както досега.

Балонът се надува, надува, надува…

При поставяне на първа игла от двудозова ваксина, документът ще бъде валиден 15 дни, става още ясно от заповедта. Той ще е с валидност от 15-ия до 30-ия ден от първата игла, след което би трябвало да е поставена и втората, а имунизираният да си изкара сертификат за ваксинация, който влиза в сила веднага.

Сертификатът европейски, изпълнението българско...

От 15-ия, а не от 11-ия ден, както беше първоначално обявено, ще става валиден и сертификатът за преболедувалите, доказали заболяването си с бърз антигенен тест или PCR. Ако документът е издаден от друга държава обаче, включително на ЕС, той ще е с валидност от 11-ия ден.

Непроменена остава крайната валидност на сертификатите за преболедуване - 1 година за България, както и на тези, издадени след PCR или антигенен тест - съответно 72 и 48, пише bTV.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама