Големите ученици се връщат в клас до седмица след малките

10:38, 04 ное 21 25 2238 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Учениците от 5. до 12. клас ще се върнат в училище до седмица след като малките влязат в клас. Това съобщи министърът на образованието акад. Николай Денков в ефира на Нова телевизия. 

Вчера той обяви, че правителството планира да върне най-малките ученици – от 1. до 4. клас най-рано на 10 ноември. „Очаквам до една седмица след това да можем да вкараме и по-големите ученици. Предпазлив съм в обещанията, защото могат да се случат много непредвидени неща“, каза образователният министър. 

Той отбеляза, че общо предвидената сума за учителите, които ще получат допълнително възнаграждение за това, че ще правят тестове на учениците, за всички училища в страната – държавни, общински и частни, е 15.4 млн. лв. Денков обаче не пожела да каже по колко ще получават учителите за един тестван ученик.

Те ще бъдат разпределени по два критерия – брой паралелки или групи и брой ученици или деца в съответната образователна институция. Парите могат да бъдат използвани за противоепидемични мерки, включително за тестване на персонала без „зелен сертификат“ с антигенни тестове, както и за допълнителни възнаграждения на учители и непедагогически специалисти, които участват в тестването на децата.

Министърът посочи, че са избрали тестовете да се правят в училище, а не вкъщи, заради риска да не бъдат манипулирани. „Имаме известни съмнения, че има вероятност тестовете вкъщи да бъдат манипулирани. Крайното решение на здравното министерство е такова. Тестът се прави пред всички и ако има позитивен тест, детето се отделя“, обясни той, като уточни, че след това на детето може да бъде направен втори тест от медицинско лице и ако той отново е положителен, детето се изолира. Но ако е отрицателен на другия ден се връща в училище.

28 фирми подадоха оферти за доставка на щадящи тестове в училищата

По думите на образователния министър 5 на сто от учениците са ваксинирани. Той посочи, че от 15 септември до 15 октомври броят на заразените деца на дневна база се е увеличил с 5 пъти, но сега след взетите мерки, заразените деца намаляват. „Преди седмица имахме 500 заразени деца, а тази седмица вече сме на 350. Очакваме следващата седмица да са още по-малко. Създаваме нова среда, в която връщаме децата. Резултатът от никакви мерки е разболяване на децата, изтъкна акад. Денков.

Той посочи, че родителите, които решат да задържат децата си у дома, ще трябва да се включат активно в процеса на обучението им. Според него няма как учителите да дават уроци веднъж присъствено и втори път онлайн.

Кои деца няма да бъдат тествани? 

От Министерството на образованието уточниха и кои деца няма да бъдат тествани за коронавирус. Това са учениците с валиден документ за преболедуване или ваксинация (за децата над 12 г.). Децата със специални образователни потребности пък ще се тестват от родителите вкъщи.

От МОН решиха и частните училища също да получат безплатни тестове за малките ученици.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама