Зелен сертификат? – „и в Европа е така“

10:00, 05 ное 21 25 1904 Шрифт:
Интелектуалецът Автор: Интелектуалецът

Последните седмици темата за зеления сертификат стана основна, не толкова поради странните предизборни партийни превъплъщения, колкото следствие естествената реакция към неаргументираните забрани.

Като основна защита, въвеждащите я политици и пригласящата им част от лекари изтъкват неоспорим аргумент, че „и в Европа е така“. Половината ми живот мина с обясненията, че „и в СССР било така“, сега заменихме Москва с Брюксел. Такива обяснения, или по-скоро оправдания, имат един основен ефект – загуба на доверието към управляващите. Политическите пируети в зависимост от властовата позиция допълнително засилват това недоверие.

Как да вярваме на политик, който в опозиция е скептичен към ваксините, а на власт ни задължава, дори заплашва ако не се ваксинираме!? Кои негови аргументи са валидни – тези, с които ни е убеждавал във вредата от недоизследваните ваксини, или следващите, с които сега ни агитира? Как да вярваме на експерти, които твърдят, че ваксинирането не носи абсолютно никакъв риск, при положение, че тестовият период още не е свършил? Нали именно поради това изискват от всеки, който се ваксинира да подпише декларация за доброволност!

И пак поради тази причина бе отправен призив към ваксинираните да споделят за странични ефекти, за да могат да се допълнят в листовките. Това действие е типично за препарат в експериментална фаза, за която тепърва се набира необходимата информация. Такова изискване отсъства при традиционните ваксини за шарка, дифтеткок и прочее. Нека само припомня твърдението на същите тези експерти от преди година, че ваксинираният няма да се разболява и при достигане на 60%-70% пандемията ще е овладяна. Днес твърдението се промени коренно – ваксината не ви предпазва толкова от заразяване колкото ви помага да преболедувате по-леко. А след година може да се окаже, че и това не е съвсем така. Точно, както в началото твърдяха, че две дози ще са достатъчни, а в последствие се оказа, че ще трябва и трета, после може би и четвърта, а накрая май ще е ежегодна или дори ежесезонна! Как да вярваме на експертното твърдение, че ваксината защитава по-надеждно от придобития след боледуване имунитет? Статистиката показва точно обратното - много от ваксинираните граждани се разболяват, докато случаите на повторно заболяване, на придобилите естествен имунитет, са изключения.

Безсилието на аргументацията пролича и в опита да се обвърже нежеланието за ваксинация с нивото на интелигентност. Страхът на хората зависел от нивото на тяхното IQ. Глупавите ги плашели с чипове, а по-малко глупавите със стерилитет. Ама умните се ваксинирали. Оставям настрана дали подобно твърдение има някаква статистическа достоверност. България е страна с ясен имунизационен календар, който се спазва стриктно от огромното мнозинство. Всъщност отказ от традиционни ваксинации се забелязва при родители, с претенции за доста над средното ниво на интелигентност. Така че обвързването с IQ-то е поредната манипулация, която да уплътни тезата „и в Европа е така“ – те там са по-умни и затова трябва да правим като тях.

Освен в ниска интелигентност, нежелаещите да се ваксинират бяха обявени и за безотговорни към обществото. Имали били възможност да избират измежду всички признати в ЕС ваксини, но не се възползвали. Тоест изборът е сведен до това да се ваксинираш с една или друга ваксина, но ако желанието е да не се ваксинираш значи си безотговорен и то не към себе си, а към обществото. Това толкова ми напомня времената, когато имаше „врагове на народа“. Но поне в този случай (както и по време на комунистическата диктатура) не се стига до крайности, лансирани от някой водещи европейски „експерти“, като предложението неваксинираните да подписват декларация за отказ от интензивни животоспасяващи мерки, за да не товарят обществото с разходи заради личното си нехайство. Бих приел, че е нехайство да не си плащаш здравните осигуровки и че това трябва да доведе до ограничен достъп до съответните услуги, но не и за животоспасяващи мерки, за които в Европа има определен консенсус.

По модела „и в Европа е така“ политици и експерти ни заливат със страховита статистика и мрачни прогнози, но е достатъчно всеки, който може да дели големи числа да отвори страницата на Световната здравна организация в интернет и да види, че към днешна дата заболелите в световен мащаб са около 245 милиона, а починалите около 5 милиона. Отчитайки населението на планетата това означава 0,065% починали за периода или 0,039% на годишна база. Нивото на смъртност сред заболелите е около 2% за периода или 1,22% на годишна база. Това са нива на смъртност, в пъти по-ниски от заболявания, за които пандемия не беше обявена - SARS – смъртност от 10%, птичи грип– 50%, ебола – 40%.

Не се съмнявам колко е тежко на лекарите на първа линия. Не се съмнявам, че натоварването върху системата е голямо. Но причината трябва да търсим извън тази, не толкова тежка, здравна криза. Не тя е причината за недостиг на лекари и медицински сестри, за ниското им заплащане, за недостатъчното уважение към труда им! Тя просто осветли, че европейският, и особено българският, модел на здравна система, основан на задължения и дефицити е нефункциониращ. Нещо повече, тя е силно зависима от здравни вноски и осигуровки, които се генерират само от работещи икономики. Тоест ударите върху икономиката, причинени от пандемията, са директни удари върху здравеопазването, което ни въвежда в спирала на самовъзпроизводство на криза.

Тук отново стигаме до „и в Европа е така“. Да, Европа е изградила социална и здравна системи в години с различни икономически и демографски дадености и перспективи. Ковидкризата показа тяхната безпомощност днес. Когато ние изграждахме съвременните си системи, преди около 30 години, вече беше ясно, че моделът няма да е подходящ при днешните демографски и икономически параметри. Но отново защото „и в Европа е така“ приехме нова конституция, в чийто преамбюл определихме държавата си като „социална“. Провалът на „социална“ държава е видимият провал на социалистическа Европа.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама