Световните цени на храните са най-високи от 10 години

17:09, 04 ное 21 / Свят 25 1718 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Световните цени на хранителните продукти скочиха до 10-годишен връх през октомври, обяви агенция на ООН, според която световните запаси от зърнени култури са на път да се свият.

Организацията по прехрана и земеделие съобщи, че нейният индекс на цените на храните, който проследява промените в международните цени на кошница от хранителни стоки, е нараснал с три процента през месеца до 133,2 пункта. Третото поредно месечно повишение на индекса го доведе до най-високото му ниво от юли 2011 г. насам.

Основните храни поскъпват с нови 7% до края на годината

Подиндексът на растителните масла се повиши с 9,6% до исторически максимум. А на зърнените култури се повиши с 3,2 %, което се дължи на петпроцентното увеличение на цените на пшеницата, тъй като наличностите се свиват поради намалената реколта в основните страни износителки.

Междувременно ФАО съобщи, че въпреки очакваното нарастване на общото производство на зърнени култури с 0,8 % през тази година до рекордно ниво, световните запаси се очаква да се свият, тъй като потреблението се увеличава с 1,7 % поради ръста на населението и по-голямото използване в селското стопанство и промишлеността, пише БГНЕС.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама